Άθληση

Το άθλημα της Ιππασίας

src horsewallpaper

Η Ιππασία ως άθλημα, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Η χρήση του αλόγου ως μέσο μεταφοράς, ως βοηθός στις αγροτικές εργασίες ή στον πόλεμο, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η χρήση του αλόγου σε αθλητικές συναντήσεις εμφανίζεται για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα, όπου από το 680 π.Χ. οι αρματοδρομίες και από το 684 π.Χ. οι ιπποδρομίες αποτελούσαν τα δύο από τα δέκα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η ιππασία ξανακερδίζει την παλιά της αίγλη.

Η ιππασία (Υπερπήδηση Εμποδίων, Ιππική Δεξιοτεχνία, Ιππικό Τρίαθλο) αποτελεί επίσημο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1912 στην Στοκχόλμη. Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ιππικές διοργανώσεις διεθνούς ακτινοβολίας, οι οποίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων θεατών.

Τα αθλήματα της Ιππασίας, που καλλιεργούνται διεθνώς, είναι επτά: η Υπερπήδηση Εμποδίων, η Ιππική Δεξιοτεχνία, το Ιππικό Τρίαθλο, η Ιππική Αντοχή, η Αμαξοδήγηση, η Γυμνιππευτική και η Χαλιναγώγηση. Τα αγωνίσματα της Ιππασίας, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και που καλλιεργεί η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας, είναι:

1. Ιππικό Τρίαθλο

2. Ιππική Δεξιοτεχνία

3. Υπερπήδηση Εμποδίων

Η ιστορία του Ιππικού Τριάθλου αρχίζει στις αρχές του αιώνα μας, στην Αγγλία, όπου η ράτσα του ίππου κυνηγού δεν υπήρχε πια σε αφθονία και γίνονταν προσπάθειες για να διατηρηθεί το είδος. Το 1906 αρχίζει επίσης μια προσπάθεια στον Αγγλικό Στρατό για την προώθηση εκπαίδευσης του πολεμικού ίππου, ώστε να έχει μεγάλη αντοχή σε ανώμαλους δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Έτσι άρχισαν να διοργανώνονται αγώνες, οι οποίοι ήταν και οι άμεσοι προάγγελοι του σημερινού αθλήματος του Ιππικού Τριάθλου. Οι αγώνες αυτοί γίνονταν σε τρεις διαφορετικές ημέρες με ενδιάμεσα διαλείμματα δυο ημερών. Γύρω στο 1912, το Ιππικό Τρίαθλο διαμορφώνεται έτσι ώστε να μοιάζει ακόμα πιο πολύ με τη μορφή του αγωνίσματος που ξέρουμε σήμερα και για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης.

Το Ιππικό τρίαθλο είναι ο συνδυασμός τριών αγωνισμάτων. Τα αγωνίσματα αυτά είναι τα εξής:

1. Το αγώνισμα της Ιππικής Δεξιοτεχνίας.

2. Το αγώνισμα Αντοχής και Υπερπήδησης Φυσικών Εμποδίων.

3. Το αγώνισμα Υπερπήδησης Εμποδίων.

Η Ιππική Δεξιοτεχνία αναφέρεται κατά το πρώτο στην Ιππική του Ξενοφώντος, σύγγραμμα θεμελιώδες ως προς την τεχνική του αθλήματος. Οι ασκήσεις του αθλήματος αυτού ξεκίνησαν ως ασκήσεις για τελετές παρελάσεων και πολέμου. Κατόπιν, συναντώνται κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όπου και εμφανίζονται και τα πρώτα είδη Αγώνων (ασκήσεις στον ΚΕΡΚΟ ή ΤΟΡΝΕΜΕ και το ΤΣΙΓΓΑΝΙΣΤΗΡΙΟ). Στη συνέχεια, περνάνε στους Άραβες και από αυτούς στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου και σήμερα ακόμα, πέραν του αθλητισμού, είναι μέρος της λαϊκής παράδοσης. Οι ασκήσεις αυτές συναντώνται επίσης κατά τις Σταυροφορίες στους Δυτικούς Ιππότες κι από εκεί κι έπειτα διατηρούνται στην παράδοση της Ιππικής Τέχνης δια των Σχολών της Βιέννης και του Saumur. Tο 19ο αιώνα πλέον, συναντάται ως άθλημα σε Αγώνες στην Αυστρία. Το 1902 αποτελεί άθλημα Διεθνών Αγώνων και συμπεριλαμβάνεται στα Ολυμπιακά Αθλήματα στην Ολυμπιάδα του 1912, στη Στοκχόλμη. Στην Ιππική Δεξιοτεχνία ο ιππέας ή η αμαζόνα με διακριτικές κινήσεις κατευθύνουν το άλογο στο να εκτελέσει ένα σύνολο ασκήσεων ακριβείας και αρμονίας στο βάδην, τροχάδην και καλπασμό μέσα σε συγκεκριμένο αγωνιστικό χώρο 60x20, με άμμο. Η βαθμολόγηση γίνεται από κριτές που αξιολογούν το επίπεδο και την αρτιότητα εκτέλεσης ασκήσεων. Νικητής είναι ο αθλητής που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό.

Στην Υπερπήδηση Εμποδίων, το ζευγάρι ίππου - ιππέως κρίνεται κάτω από ποικίλες συνθήκες σε διαδρομή τεχνητών εμποδίων. Εάν ο αγωνιζόμενος κάνει κάποια σφάλματα, όπως κατάρριψη ενός εμποδίου, άρνηση, υπέρβαση του επιτρεπομένου χρόνου κλπ. του επιβάλλονται βαθμοί ποινής. Ανάλογα με το είδος του αγωνίσματος, ανακηρύσσεται νικητής ο αγωνιζόμενος στον οποίο επιβάλλονται οι λιγότεροι βαθμοί ποινής, ολοκληρώνει τη διαδρομή στον ταχύτερο χρόνο ή κερδίζει τους περισσότερους βαθμούς.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ