Αισθητική

Κυτταρίτιδα, το αιώνιο πρόβλημα

WindWoman

Πολλοί νομίζουν πως το πρόβλημα της κυτταρίτιδας παρουσιάζεται μόνο στις παχουλές και στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η κυτταρίτιδα είναι η απόθεση λίπους και η μη σωστή ρύθμιση του μεταβολισμού και της διευθέτησης των λιποκυττάρων σε υποδερμικές περιοχές συγκεκριμένων σημείων του σώματος, με αποτέλεσμα την όψη «φλοιού πορτοκαλιού» στην επιδερμίδα.

Η κακή αιμάτωση, που προκαλεί τη διαταραχή του μεταβολισμού των λιποκυττάρων και έχει ως αποτέλεσμα το να μεγαλώνουν αυτά με λανθασμένο ρυθμό και να τοποθετούνται άτακτα, είναι η βασική αιτία του φαινομένου της κυτταρίτιδας. Μόλις τα λιποκύτταρα μεγαλώσουν και στοιβαχτούν άτακτα, προκαλούν παραπέρα συσσώρευση λίπους και τοξινών με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν με τη σειρά τους την τοπική κυκλοφορία του αίματος, οποία επανατροφοδοτεί την απορύθμιση του μεταβολισμού, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο που ευνοεί την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.  

Οι λόγοι που οδηγούν στην κακή αιμάτωση και κατά συνέπεια στο σχηματισμό κυτταρίτιδας, είναι:

1. η κληρονομικότητα, έχουν περιγραφεί έξι γονίδια που παίζουν βασικό ρόλο,

2. η παχυσαρκία ή απότομη απώλεια βάρους,

3. η διαταραχή της ορμονικής ρύθμισης του μεταβολισμού,

4. η δυσκοιλιότητα και κατακράτηση υγρών και τοξινών,

5. το κάπνισμα,

6. η έλλειψη αερόβιας άσκησης στην καθημερινότητα,

7. η κακή ποιοτικά, ποσοτικά και χρονικά διατροφή,

8. τα ήπια καρδιαγγειακά προβλήματα,

9. η κακή ρύθμιση του λεμφικού συστήματος.

Η αύξηση της ημερήσιας ποσότητας νερού που καταναλώνουμε είναι η αρχή των κινήσεών μας κατά της κυτταρίτιδας. Το νερό συμβάλει στην αποβολή των τοξικών παραγόντων, ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του μεταβολισμού και χαρίζει ελαστικότητα στους ιστούς.

Το κόψιμο του καπνίσματος, η αποφυγή του αλκοόλ, η κατανάλωση φυτικών ινών και υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης είναι τα επόμενα στάδια της καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι σύμμαχοι στους παραπάνω στόχους.

Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό και τις τροφές με ζωικά ή κορεσμένα λιπαρά, όπως τα τηγανιτά, τα λιπαρά, η κρέμα γάλακτος, τα λιπαρά τυριά κ.α.. Προσοχή στη ζάχαρη και στο αλάτι που δημιουργεί κατακράτηση υγρών.

Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής στην καθημερινότητά σας. Γυμναστείτε καθημερινά. Η συστηματική γυμναστική θα βοηθήσει την απώλεια βάρους και κυρίως την αύξηση της αιμάτωσης που καταστέλλει την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Προτιμήστε την αερόβια άσκηση, δηλαδή γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο και κολύμπι.

Αρκετές θεραπευτικές αγωγές, όπως τα αντισυλληπτικά, η κορτιζόνη και οι διάφορες ορμόνες επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα. Αφού επιλύσετε τα υπόλοιπα προβλήματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πώς θα χειριστείτε τα θέματα των φαρμάκων που λαμβάνετε.

Το τοπικό μασάζ και η χρήση ειδικών κρεμών ή άλλων σκευασμάτων που διατίθενται στα φαρμακεία είναι ένας επικουρικός τρόπος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας που θα πρέπει όμως να χρησιμοποιείται παράλληλα με τα παραπάνω.  

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ