Αισθητική

Το αλφαβητάρι της ομορφιάς!

src dj
Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την άσκηση και την υγιεινή διατροφή στην προσπάθειά μας για ένα όμορφο και υγιές σώμα. Υπάρχουν, όμως, αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η πλαστική χειρουργική μπορεί να βοηθήσει ή να δώσει λύσεις. Ποιες είναι αυτές και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται; Η πλαστική χειρουργική και η σύγχρονη τεχνολογία παρέχουν τη δυνατότητα σε άνδρες και γυναίκες να βελτιώσουν το πρόσωπο και το σώμα τους, επιλέγοντας την επέμβαση ή τη θεραπεία που τους ταιριάζει.

Είναι γνωστό ότι για τη μακροπρόθεσμη καλή υγεία και εμφάνιση τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ισορροπημένη διατροφή και τη συστηματική άσκηση και φροντίδα του σώματος, που πρέπει να αποτελoύν τρόπο ζωής.
Η πλαστική χειρουργική και η σύγχρονη τεχνολογία παρέχουν τη δυνατότητα σε άνδρες και γυναίκες να βελτιώσουν το πρόσωπο και το σώμα τους, επιλέγοντας την επέμβαση ή τη θεραπεία που τους ταιριάζει. Η διάρκεια του αποτελέσματος, ο χρόνος αποθεραπείας και το κόστος αποτελούν μερικά από τα κριτήρια που ο ασθενής θα λάβει υπόψη του για την τελική του επιλογή.

Το πρόσωπο...

Μερικές από τις επιλογές που μπορούν να κάνουν το πρόσωπο πιο υγιές, νεανικό και «φρέσκο» πριν από το καλοκαίρι είναι:

Η σωστή αντιηλιακή προστασία όχι μόνο στην παραλία αλλά και στην πόλη. Η συχνή εφαρμογή αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας αποτελεί το βασικό όπλο κατά της γήρανσης της επιδερμίδας και της εμφάνισης μελανώματος. Η έκθεσή μας στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες, ακόμα και με αντιηλιακή προστασία, πρέπει να αποφεύγεται. Η αξιολόγηση τυχόν ελιών ή άλλων δερματικών αλλοιώσεων από ειδικό κρίνεται σκόπιμη πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τα αντιγηραντικά προϊόντα για χρήση στο σπίτι αντιμετωπίζουν τη θαμπή, κουρασμένη όψη της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν πλήρη ενυδατική κάλυψη, η οποία είναι απαραίτητη για το καλοκαίρι.

Το λέιζερ Fraxel® στοχεύει στην ανάπλαση της επιδερμίδας. Πανάδες, λεκέδες, λεπτές ρυτίδες και χαλάρωση εμφανίζουν βελτίωση ακόμα και μετά την πρώτη θεραπεία. Η διαφορά του Fraxel με τα παλαιάς τεχνολογίας λέιζερ είναι ότι η επούλωση του δέρματος μετά τη θεραπεία με Fraxel είναι γρήγορη και δεν απαιτεί τη διακοπή των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η χρήση της αλαντικής τοξίνης, όπως το Botox ή το Dysport, βελτιώνει για διάστημα 6 - 8 μηνών την εικόνα των «βαριών» βλεφάρων, που δίνουν θλιμμένη όψη στα μάτια. Για πιο μόνιμο αποτέλεσμα η βλεφαροπλαστική μπορεί να διορθώσει τα πεσμένα ή σακουλιασμένα βλέφαρα. Η βλεφαροπλαστική είναι μία από τις λίγες απλές επεμβάσεις που επιφέρουν άμεση και εκπληκτική αλλαγή στη γενική όψη του προσώπου.

Για τη βελτίωση των ρυτίδων και της χαλάρωσης του προσώπου υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές πριν από τη ρυτιδεκτομή (facelift). Ενέσιμα υλικά όπως το Restylane και το Radiesse γεμίζουν τις βαθιές ρυτίδες έκφρασης, αλλά και τα άδεια σημεία του προσώπου όπως τα ζυγωματικά, βελτιώνοντας το σχήμα του. Εναλλακτικά, για πιο μόνιμο γέμισμα των ρυτίδων, η αυτόλογη λιπομεταφορά αποτελεί όλο και πιο συχνή επιλογή. Αφαιρείται λίπος από τους γλουτούς ή την κοιλιά με τη χρήση λεπτής σύριγγας και έπειτα από ειδική επεξεργασία διαχωρισμού, τα λιποκύτταρα εγχέονται στην περιοχή της θεραπείας. Μία ακόμη τελευταία χρήση για τα ενέσιμα αυτά υλικά είναι και η παροδική βελτίωση του σχήματος της μύτης, του πηγουνιού αλλά και το «γέμισμα» των γηρασμένων χεριών.

...και το σώμα

Οι σωστές αναλογίες είναι βασικό κριτήριο για ένα καλλίγραμμο σώμα. Η πλαστική χειρουργική δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος και δεν πρέπει να θεωρείται εναλλακτική στη σωστή διατροφή και άσκηση. Είναι όμως η μόνη επιλογή για τη βελτίωση ορισμένων προβληματικών σημείων που αντιστέκονται στην άσκηση και στη μείωση του σωματικού βάρους.

• Στήθος: Η εμφάνιση γυναικομαστίας αποτελεί συχνά αιτία έντονου στρες σε άνδρες οι οποίοι νιώθουν τον ανδρισμό τους να πλήττεται. Η διόρθωση του προβλήματος σε άνδρες κάθε ηλικίας έχει άμεσα αποτελέσματα. Αντίστοιχα, η δυσαναλογία του μεγέθους ή του σχήματος του στήθους στις γυναίκες εκλαμβάνεται είτε ως πλήγμα της θηλυκότητας, είτε ως «πεδίο σχολιασμού». Η αυξητική μαστών με τη χρήση των νέων ασφαλών ενθεμάτων είναι η επέμβαση η οποία δίνει τη μεγαλύτερη και πιο άμεση ικανοποίηση στη γυναίκα. Η μειωτική μαστών δίνει στη γυναίκα ελευθερία τόσο στην κίνηση όσο και στις ενδυματολογικές της επιλογές. Η ανόρθωση των μαστών συχνά αποτελεί συμπληρωματική επέμβαση και στη μειωτική και στην αυξητική ανάλογα με τις ενδείξεις.

• Γλουτοί - κοιλιά: Τα «ψωμάκια» και η συγκέντρωση λίπους στο εσωτερικό μέρος των γονάτων και των γλουτών στις γυναίκες, αλλά και η συγκέντρωση τοπικού λίπους στην κοιλιά και στη μέση των ανδρών αποτελούν συχνά φαινόμενα ακόμη και σε ανθρώπους με κανονικό σωματικό βάρος. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η λιπογλυπτική είναι λύση για τη γρήγορη βελτίωση του σχήματος του σώματος. Οι νέες εξελιγμένες τεχνικές διασφαλίζουν ακρίβεια και ταχύτατη αποθεραπεία.

Η λιποαναρρόφηση και η ανόρθωση των γλουτών επαναφέρουν τον τόνο και το σωστό σχήμα στο γυναικείο σώμα, όταν υπάρχουν ψωμάκια ή χαλάρωση των γλουτών. Τα σημάδια όμως της κυτταρίτιδας δεν εξαλείφονται με τη λιποαναρρόφηση. Σωστή διατροφή πλούσια σε νερό, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μη επεξεργασμένες τροφές αλλά και η μειωμένη χρήση καφεΐνης και αλκοόλ βοηθούν στη βελτίωση της όψης φλούδας πορτοκαλιού του δέρματος των γλουτών.

Η κοιλιοπλαστική στοχεύει στην αποκατάσταση του τόνου και του σχήματος της περιοχής της κοιλιάς και της μέσης του ασθενή. Αφαίρεση τοπικού λίπους και περίσσιου δέρματος επαναφέρει τη μέση ανδρών και γυναικών στις σωστές διαστάσεις, ενώ ταυτόχρονα, ανάλογα με τις ενδείξεις, μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από ραγάδες και χαλάρωση.

• Τριχοφυΐα: Οι συνήθεις τρόποι για την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας όπως το ξύρισμα, η χαλάουα αλλά και η ριζική αποτρίχωση με βελόνα προκαλούν ερεθισμούς που η θάλασσα και ο ήλιος συχνά επιδεινώνουν. Αφού αποκλειστούν ή αντιμετωπιστούν ενδοκρινολογικά ή γυναικολογικά προβλήματα, μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας αποτελεί η αποτρίχωση με λέιζερ, η οποία έπειτα από μερικές θεραπείες καταστρέφει το θύλακα της κάθε τρίχας της περιοχής. Η αποτρίχωση με λέιζερ δε συνιστάται σε νέους κάτω των 14 - 16 ετών, σε ασθενείς με λεπτές και άσπρες ή ξανθές τρίχες και σε γυναίκες με μη αντιμετωπισμένο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ