Αισθητική

Ο ήλιος και το δέρμα μας, μια σχέση ιδιαίτερη και λεπτή

src madrasi

Το κεφάλαιο ήλιος, ξεχωριστό για τον καθένα μας, αντιστοιχεί στη συνολική ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που μπορεί κανείς να δεχθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, χωρίς να κινδυνεύει να εμφανίσει δερματικές ασθένειες ή καρκίνο. Το κεφάλαιο ήλιος του κάθε ατόμου καθορίζεται κατά τη γέννησή του και μειώνεται προοδευτικά, ανάλογα με τον τρόπο της ζωής του και τη συμπεριφορά του κάτω από τον ήλιο. Για να προσφέρουμε προστασία μεγάλης διάρκειας στην επιδερμίδα μας πρέπει, πρώτα από όλα, να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά το προσωπικό μας κεφάλαιο ήλιος.

Η φύση έχει προικίσει την επιδερμίδα με την ικανότητα να προστατεύεται από τις επιθέσεις του ήλιου. Τα κυριότερα μέσα προστασίας είναι το μαύρισμα (εκκρίνεται μια φυσική χρωστική, η μελανίνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να απορροφά ένα ποσοστό της ακτινοβολίας UV) και η πάχυνση της επιδερμίδας. Αυτή η δυνατότητα φυσικής προστασίας ποικίλλει από άτομο σε άτομο και φαίνεται να μειώνεται με τα χρόνια. Για το λόγο αυτόν, πρέπει κανείς να προστατεύεται από νεαρή ηλικία και να επιλέγει προϊόντα προστασίας ανάλογα με την «ηλικία» της επιδερμίδας του.

Το προσωπικό μας κεφάλαιο ήλιος εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας μας (φωτότυπος): όσοι έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον ήλιο από τους ξανθούς με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Όμως, όλοι μας θα πρέπει να διατηρούμε κατά το δυνατόν άθικτο το προσωπικό μας κεφάλαιο ήλιος σε όλη μας τη ζωή, προσπαθώντας να το διαχειριζόμαστε σωστά.

Παράγοντες που ευθύνονται για τη σύντομη φθορά του προσωπικού μας κεφαλαίου ήλιος:

1. το "ιστορικό" μας κάτω τον ήλιο (π.χ. πόσα ηλιακά εγκαύματα έχουμε εμφανίσει από την παιδική μας ηλικία)

2. η ατμόσφαιρα όπου ζούμε (π.χ. η μολυσμένη ατμόσφαιρα επιδεινώνει τη δράση της ακτινοβολίας UVA και UVB)

3. οι "επικίνδυνη" συμπεριφορά (π.χ. η τακτική ηλιοθεραπεία στην παραλία)

4. τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για την προστασία της επιδερμίδας μας (π.χ. η συστηματική ή περιστασιακή χρήση αντηλιακού προϊόντος)

Ήλιος και Επιδερμίδα

Κάθε επιδερμίδα αντιδρά στην ηλιακή ακτινοβολία ανάλογα με τα φυσικά της χαρακτηριστικά και, κυρίως, ανάλογα με το φωτότυπό της. Οι φωτότυποι, που κατατάσσονται σε μια κλίμακα από το 1 έως το 6, (από την πιο ανοιχτόχρωμη έως την πιο σκούρα επιδερμίδα), προσδιορίζουν το φυσικό χρώμα της επιδερμίδας και, συνεπώς, την ευαισθησία της στον ήλιο. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το φωτότυπο, η ξηρότητα της επιδερμίδας επιδεινώνεται κάτω από τον ήλιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λιπαρότητα, η οποία επιδεινώνεται λόγω της πάχυνσης της επιδερμίδας που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο.

Ήλιος και Συμπεριφορά

Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί την κύρια αιτία γήρανσης της επιδερμίδας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες. Η σωστή συμπεριφορά είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων και να προστατευτείτε. Η καθημερινή εφαρμογή μιας κρέμας αντηλιακής προστασίας (ακόμα και στην πόλη), η χρήση καπέλου στις περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια, η σωστή φύλαξη των αντηλιακών προϊόντων (τα σωληνάρια να κλείνουν καλά, να φυλάσσονται στη σκιά και να καταναλώνονται το πολύ σε 6 μήνες) και η τακτική ενυδάτωση είναι οι βασικότεροι κανόνες που πρέπει να τηρείτε, για να απολαμβάνετε τον ήλιο ακίνδυνα.

Η παιδική επιδερμίδα

Λαμβάνοντας υπόψη τις δραστηριότητές τους, η ετήσια δόση ακτινοβολίας UV που λαμβάνουν τα παιδιά είναι πολύ υψηλότερη από εκείνη των ενηλίκων. Κατά μέσο όρο, περίπου τη μισή ποσότητα της ακτινοβολίας UV που συσσωρεύουμε στη διάρκεια της ζωής μας, την έχουμε δεχθεί πριν την ηλικία των 20 ετών. Συνεπώς, η ευαισθησία της επιδερμίδας μας σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής μας καθορίζουν το προσωπικό μας κεφάλαιο ήλιος. Είναι, λοιπόν, απολύτως απαραίτητο να μάθουμε στα παιδιά να φροντίζουν την επιδερμίδα τους και να προστατεύουν το προσωπικό τους κεφάλαιο ήλιος. Η λύση είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν τις σωστές συνήθειες υγείας της επιδερμίδας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το κεφάλαιο ήλιος φθείρεται γρηγορότερα εάν οι εκθέσεις στον ήλιο είναι υπερβολικές και εάν έχουμε υποστεί αρκετά εγκαύματα και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Εκτιμούμε ότι σε ορισμένα άτομα το 30% του κεφαλαίου ήλιος έχει ήδη εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας για να φτάσει το 80% στο τέλος της εφηβείας.

Η ώριμη επιδερμίδα

"Γιατί ο ήλιος είναι τόσο κακός για την ώριμη επιδερμίδα; Απλά γιατί η άμυνα της επιδερμίδας που εκτίθεται στην ακτινοβολία UVA και UVB επί δεκαετίες είναι πολύ χαμηλότερη από την άμυνα της νεανικής επιδερμίδας. Τόσο η ακτινοβολία UVA όσο και η UVB επιταχύνουν τη γήρανση της ώριμης επιδερμίδας. Και οι δύο τύποι ακτινοβολίας επιτίθενται στα κύτταρα της επιδερμίδας και του δέρματος. Η δράση τους είναι πολύ πιο βλαβερή στις ώριμες επιδερμίδες, γιατί αυτές παρουσιάζουν φυσιολογική έλλειψη λιπιδίων. Επιπλέον, η ακτινοβολία UVA επιτίθεται και στις ελαστικές ίνες του δέρματος προκαλώντας στην επιδερμίδα απώλεια πυκνότητας και σφριγηλότητας." Ως αποτέλεσμα, σχηματίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης: οι γραμμές αφυδάτωσης, που μετατρέπονται προοδευτικά σε λεπτές ρυτίδες και έπειτα σε βαθύτερες ρυτίδες. Οι ρυτίδες που προϋπήρχαν βαθαίνουν, ενώ στις ζώνες που εκτίθενται μέτρια στον ήλιο εμφανίζονται νέες ρυτίδες. Τέλος, η επιδερμίδα, γεμάτη ρυτίδες και πτυχώσεις, παίρνει μια όψη πολύ πιο γερασμένη στις ζώνες που εκτίθενται στον ήλιο (χέρια, πρόσωπο, ντεκολτέ) από ότι στο υπόλοιπο σώμα.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ