Αισθητική

Η γήρανση της επιδερμίδας

src dietsinreview

Οι ρυτίδες έκφρασης, οι βαθιές ρυτίδες και η χαλάρωση αποτελούν μόνο μερικά από τα συμπτώματα της γήρανσης της επιδερμίδας. Τα προβλήματα αυτά παρατηρούνται σε όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, και είναι πολύ πιο δυσάρεστα απ'ό,τι γενικά νομίζουμε. Όταν μιλάμε για τη γήρανση της επιδερμίδας αναφερόμαστε πάντοτε σε μια κατηγοριοποίηση τριών τύπων, από τους οποίους ο καθένας παρουσιάζει συγκεκριμένα και μοναδικά χαρακτηριστικά. Αυτό γίνεται επειδή οι ρυτίδες, καθώς και τα διάφορα άλλα σημάδια της γήρανσης, δεν έχουν όλες την ίδια προέλευση.

Η χρονογήρανση. Από την ηλικία των 40, ως συνέπεια μιας σειράς προγραμματισμένων γενετικών μεταβολών που αφορούν τις τρεις στρώσεις της επιδερμίδας, παύει η αναγκαία ανανέωση της επιδερμίδας και υποβαθμίζεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Έτσι, η επιδερμίδα φαίνεται λιγότερο τονωμένη και εμφανίζονται οι ρυτίδες.

Ορμονική γήρανση. Με τη μείωση της ορμονικής δραστηριότητας γύρω στην ηλικία των 50, η επιδερμίδα υπόκειται περαιτέρω μεταβολές: χάνει την πυκνότητά της, ξηραίνεται και χαλαρώνει. Η σχέση της χοριοεπιδερμικής ένωσης χάνει την ισορροπία της. Το σχήμα του προσώπου χάνει το καθαρό περίγραμμά του.

Μυογήρανση: η γήρανση λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων

Η προσωπική γήρανση αποτελεί μια νέα κατηγορία γήρανσης, η οποία προστίθεται στις άλλες και την οποία έχει λάβει υπόψη η επιστήμη της κοσμετολογίας. Η μυογήρανση θεωρείται πολύ σημαντική ανακάλυψη και βάση για την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας και αντιστοιχεί στο πρώτο στάδιο σχηματισμού της ρυτίδας. Τα σημάδια αυτής της νέας κατηγορίας γήρανσης εμφανίζονται γύρω στα 35, και σχετίζονται με τις εκφράσεις του προσώπου, καθώς οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών του προσώπου προκαλούν συνεχείς συσπάσεις και χαλαρώσεις της επιδερμίδας που τους καλύπτει. Με την πάροδο του χρόνου και με την επανάληψη των κινήσεων, η επιδερμίδα δεν καταφέρνει πλέον να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση με φυσικό τρόπο και τα σημάδια των εκφράσεων μονιμοποιούνται στο πρόσωπο και με την πάροδο του χρόνου προκαλούν ρυτίδες.

Αν αναλύσουμε τις περιοχές του προσώπου όπου εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται πράγματι για τις περιοχές εκείνες όπου σημειώνονται οι κινήσεις του προσώπου ή όπου οι υποκείμενοι μύες βρίσκονται πολύ κοντά στην επιδερμίδα. Οι 54 μιμητικοί μύες του προσώπου ενεργοποιούν τις δυνάμεις της έντασης, προκαλώντας, με την πάροδο του χρόνου, μεταβολές στην επιδερμίδα. Οι ζώνες αυτές είναι η περιοχή γύρω από τα μάτια, το μέτωπο, το μεσοδιάστημα κάτω από τα φρύδια και το επίπεδο μύτης - χειλιών. Υπάρχει άμεση και διαρκής σχέση μεταξύ των εν λόγω ρυτίδων και της ανατομίας του προσώπου: οι μυϊκές τάσεις μεταδίδονται στο δέρμα το οποίο, μέσω του κάθετου άξονα του μυός, προκαλεί γραμμές στην επιδερμίδα ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση.

Αν γελάτε, σουφρώνετε τα φρύδια, μασάτε, σφίγγετε τα μάτια, χαμογελάτε και παίρνετε αναρίθμητες άλλες εκφράσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινή ζωή, και χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά σας, τότε θέτετε σε λειτουργία το μηχανισμό δημιουργίας των πρώτων ρυτίδων. Ωστόσο, σε σχέση με τις άλλες μορφές γήρανσης, η μυογήρανση δεν προκαλεί καμία υποβάθμιση των δερματικών κυττάρων ή των ινών. Μάλιστα, από ιστολογικές αναλύσεις προκύπτει ότι οι ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου παραμένουν αμετάβλητες και ότι το δέρμα εξακολουθεί να έχει το ίδιο πάχος. Η υποβάθμιση σημειώνεται στην επόμενη φάση, δηλαδή όταν η μυογήρανση αρχίζει να συνδυάζεται με την αναπόφευκτη γήρανση του χρόνου και με την φωτογήρανση.

Η γήρανση: οι γυναίκες

Οι ρυτίδες αποτελούν ανεξίτηλα σημάδια του χρόνου. Είναι όμως, επίσης, η απόδειξη ότι ζείτε κάθε στιγμή, συνοδεύουν τις αναμνήσεις σας και παρουσιάζουν στοιχεία του χαρακτήρα σας. Οι ρυτίδες αντιστοιχούν σε όλα αυτά, αλλά όχι μόνο. Εδώ και πολύ καιρό αποτελούν αντικείμενο μιας σκληρής μάχης με κάθε μέσο, όσο ακραίο κι αν είναι. Μάλιστα, εδώ και μερικά χρόνια οι γυναίκες ήταν διατεθειμένες να κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τις ρυτίδες τους, ακόμη και με τίμημα να χάσουν τις χαρακτηριστικές εκφράσεις τους, τη φυσιογνωμία τους, στο όνομα μιας σχεδόν απαθούς τέλειας ομορφιάς. Ήταν η χρυσή περίοδος της πλαστικής χειρουργικής, των επεμβατικών διορθώσεων. Οι ασθενείς περνούσαν μακρές περιόδους ανάρρωσης μετά από τις επεμβάσεις, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα της απομόνωσης προτού ανακτήσουν τη θέση τους στην κοινωνία με το καινούργιο τους πρόσωπο. Μέσα σε αυτή την αναταραχή, η επιστημονική έρευνα, στον τομέα της αντιγήρανσης, έκανε τεράστια βήματα επιφέροντας λύσεις περισσότερο αποτελεσματικές και συνάμα λιγότερο επιθετικές.

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες, χωρίς να παραλείπουν να περιποιούνται τον εαυτό τους, όπως έκαναν πάντοτε, άρχισαν να επιλέγουν λιγότερο δραστικές λύσεις. Τώρα πια ο επιδιωκόμενος στόχος έχει αλλάξει: το ζητούμενο δεν είναι πλέον η τελειότητα στην ύψιστη μορφή της, σε σημείο που να φαίνεται αφύσικη, αλλά μια πραγματική διόρθωση των σημαδιών του χρόνου με ζητούμενο τη φυσική επιστροφή στην αρχική κατάσταση. Έχει αλλάξει λοιπόν η τάση προς την ανάκτηση της νεότητας: σήμερα επικρατούν οι μικρές διορθωτικές επεμβάσεις και τα καλλυντικά προϊόντα υψηλών επιδόσεων, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα για φυσική διόρθωση των σημαδιών του χρόνου. Αυτή η νέα στάση οδήγησε πολύ γρήγορα σε μια τάση στη συμπεριφορά. Αλλάζει ακόμη και ο κόσμος του κινηματογράφου, ο οποίος είναι εξαιρετικά αμείλικτος και κυνικός με τις ηθοποιούς που υπέπεσαν στο σφάλμα του να υπερβούν ένα ορισμένο όριο ηλικίας. Τα απαθή και ανέκφραστα πρόσωπα εκείνων που δεν ξέρουν να συμφιλιωθούν με το χρόνο που τρέχει δεν αρέσουν πλέον σε κανένα. Η ιστορία αυτής της περιόδου εξακολουθεί να παρέχει τέτοιου είδους παραδείγματα, καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι η τελειότητα με κάθε κόστος επιτυγχάνεται εις βάρος της γοητείας, του πόθου, της προσωπικότητας.

Η φωτογήρανση

Η φωτογήρανση γίνεται ορατή μέσω ενός συνόλου σημαδιών, όπως η απώλεια της τόνωσης της επιδερμίδας, η χαλάρωση και η εμφάνιση ρυτίδων. Αυτά τα σημάδια αποδίδονται σε κάποιες μεταβολές του οργανισμού, οι οποίες οφείλονται στην πρόοδο της ηλικίας, και οι οποίες σημειώνονται στο επίπεδο της επιδερμίδας. Ωστόσο, η γήρανση είναι ατομικό φαινόμενο: είναι δυνατόν κάποιος να μεγαλώσει χωρίς να κάνει βαθιές ρυτίδες, ή, αντίθετα, κάποιος μπορεί να έχει ρυτίδες παρά τη μικρή ηλικία του. Γι' αυτό το λόγο, όταν ασχολούμαστε με τα αποτελέσματα από τη γήρανση του δέρματος, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας το φαινόμενο που μας ενδιαφέρει κάθε φορά. Όταν το ανθρώπινο μάτι κοιτάζει κάποιον στο πρόσωπο προσπαθώντας να προσδιορίσει την ηλικία του, στην πραγματικότητα δε λαμβάνει υπόψη του μόνο τα μεμονωμένα σημάδια, αλλά συνολικά την κατάσταση της επιδερμίδας και μεταδίδει στον εγκέφαλο μια πλήρη εικόνα από την οποία θα καταλήξει σε μια άποψη για την ηλικία. Ως εκ τούτου, αν θέλουμε να φαινόμαστε νεότεροι, δεν αρκεί να επεμβαίνουμε μόνο σε κάθε ρυτίδα, αλλά χρειάζεται μια πλήρης προσέγγιση.

Η ορμονική γήρανση

Η μείωση της ορμονικής δραστηριότητας προκαλεί μεταβολές στο επίπεδο και των τριών στρώσεων του δέρματος: στην ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ, το ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΡΜΑ και το ΥΠΟΔΕΡΜΑ. Το υπόδερμα, το οποίο βρίσκεται στις βαθύτερες στρώσεις του δέρματος, αποτελείται από ίνες και λιποκύτταρα . Τα εν λόγω λιποκύτταρα μπορούν να είναι δυο τύπων: δομικά και αποθήκευσης. Η λιπο-δομή είναι το δίκτυο δομικών λιποκυττάρων το οποίο σχηματίζει το ανάγλυφο των μη χόνδρινων ή οστέινων περιοχών του προσώπου. Αποτελεί επίσης το υποστήριγμα της επιδερμίδας, το οποίο καθιστά ευμετάβλητο το ανάγλυφο, και ευθύνεται για την ποικιλία εκφράσεων του προσώπου και για την αρμονία των χαρακτηριστικών. Με την ορμονική επιβράδυνση, η απώλεια πυκνότητας της επιδερμίδας συνοδεύεται από μια μείωση της λιπο-δομής, πράγμα που προκαλεί άδειασμα και παραμόρφωση του δικτύου των λιποκυττάρων.

Συνέπειες: οι όγκοι που υποστηρίζουν την επιδερμίδα του προσώπου υποχωρούν. Χωρίς υποστήριγμα, οι κρόταφοι, τα ζυγωματικά και τα μάγουλα χάνουν την τόνωσή τους και το περίγραμμα του προσώπου αλλοιώνεται.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ