ΠΡΟΣΩΠΑ

Χριστόδουλος Στεφανάδης

Χριστόδουλος Στεφανάδης

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης γεννήθηκε στο γραφικό λιμάνι του Ευδήλου στην Ικαρία. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια. Ο πατέρας του, ναυτικός, από νωρίς του μετέδωσε την αγάπη του για την θάλασσα, και η μητέρα του, δασκάλα, το ασίγαστο πάθος του για την μάθηση και την εκπαίδευση.

Σε ηλικία 13 ετών έρχεται μόνος στην πρωτεύουσα προκειμένου να συνεχίσει την φοίτησή του στο Λύκειο και εγκαθίσταται  στον Βύρωνα. Είναι άριστος μαθητής, αλλά παράλληλα διαφαίνεται η φυσική του ροπή και η ενασχόλησή του με την μηχανική.

Του αρέσει να καταπιάνεται με πάσης φύσεως μηχανές, και δεν αρκείται σε αυτό που φαίνεται, αλλά ψάχνει πάντα να βρει τα μυστικά που διέπουν την λειτουργία τους, χωρίς να πτοείται από την πολυπλοκότητά τους.

Τελειώνοντας το Λύκειο όμως, του δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσει έναν δρόμο που ποτέ δεν φανταζόταν που θα τον οδηγούσε : την Ιατρική. Δίνει εξετάσεις και εισάγεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έναν χώρο στον οποίο γρήγορα ενσωματώθηκε και από τον οποίο όχι μόνον έμελλε να μην απομακρυνθεί ποτέ, αλλά και να έχει την τιμή μία ημέρα να βρεθεί στην ηγεσία του ως Πρόεδρος.

Στην Ιατρική, παράλληλα με τις θεωρητικές και κλινικές του σπουδές, του δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθεί με ένα τομέα που θα τον χαρακτήριζε και θα τον ακολουθούσε σε όλη του την ζωή : την έρευνα.

Μπαίνει για πρώτη φορά στο Ερευνητικό Εργαστήριο, και μαθαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι κατορθωτό μπροστά στην δύναμη της θέλησης για τον πραγματικό ερευνητή.

Περατώνει τις βασικές του σπουδές χωρίς καθυστέρηση, και εκπληρώνει την υπηρεσία υπαίθρου ως Αγροτικός Ιατρός, και στην συνέχεια και την στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού για τρία έτη, κατά την διάρκεια της οποίας δεν μένει μακριά από την Ιατρική αφού προσφέρει τις υπηρεσίες του και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας.

Το 1977 αποτελεί την αφετηρία της επιστημονικής του σταδιοδρομίας στην Καρδιολογία, αφού εγγράφεται στην δύναμη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, από το οποίο και δεν έφυγε ποτέ. Αποκτά την ειδικότητα της Καρδιολογίας, και το 1981 ανεβαίνει το πρώτο σκαλοπάτι της Ακαδημαϊκής του καριέρας όταν του απονέμεται ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής μετά από την διεξαγωγή πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας. Δεν σταματά όμως, και συνεχίζει εντατικά την ερευνητική δουλειά, με αποτέλεσμα την παραγωγή ιατρικής γνώσης και την σταδιακή του διέλευση από όλα τα στάδια της Πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας. Το 1989 εκλέγεται Λέκτορας, το 1991 Επίκουρος Καθηγητής, και το 1996 Αναπληρωτής Καθηγητής της Καρδιολογίας οπότε και αναλαμβάνει την διεύθυνση του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο.

Ασχολείται κυρίως με τον καρδιακό καθετηριασμό και τις επεμβάσεις αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων αρτηριών, αλλά παράλληλα η εφευρετικότητά του και η εφαρμογή πολλών αρχών της μηχανολογίας και της φυσικής στην Καρδιολογία τον οδηγούν στην υλοποίηση νέων ειδών καθετήρων και συσκευών για τα οποία κερδίζει την διεθνή επιστημονική αναγνώριση. Το 1997 αναγορεύεται επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ohio State των ΗΠΑ.

Τολμά την εφαρμογή πολλών ιδεών του σε παγκόσμια πρωτιά, όπως η «ανάδρομη» τεχνική της διάνοιξης της στενωμένης μιτροειδούς βαλβίδας και η μέτρηση της θερμοκρασίας της αθηρωματικής πλάκας για πρώτη φορά σε ζωντανό άνθρωπο. Αποκτά μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων των εργασιών του σε διεθνή ιατρικά περιοδικά μεγάλου επιστημονικού κύρους, και το 2002 εκλέγεται Τακτικός Καθηγητής της Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2003 αναλαμβάνει οριστικά την διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, σχεδόν ταυτόχρονα με την εκλογή του ως Αντιπροέδρου της Ιατρικής Σχολής και Διοικητού των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειου και Αιγινήτειου. Το 2005 του απονέμεται ο τίτλος του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα των ΗΠΑ, ενώ το 2007 απαντά θετικά σε νέα πρόκληση, εκλεγόμενος Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιστέγασμα της μεγάλης παραγωγής επιστημονικού έργου αποτελεί η απονομή πολλών βραβείων στον Διεθνή και Ελληνικό χώρο, η συμμετοχή του σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και ο ορισμός του ιδίου ως εκδότη και κριτή εργασιών σε διεθνή περιοδικά.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 700 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά, έχει κληθεί και έχει δώσει πάνω από 200 διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, και έχει συμμετέχει στην συγγραφή πολλών βιβλίων, ενώ ο αριθμός των ανακοινώσεων ερευνητικών εργασιών στα μεγαλύτερου κύρους Καρδιολογικά Συνέδρια του κόσμου ξεπερνά τις 2500. Για την επιστημονική και κοινωνική του προσφορά τιμήθηκε πρόσφατα με το Βραβείο Ευποιΐας «Αλέξανδρος Παπάγος».

Καθώς ο αριθμός των υποχρεώσεών του, επιστημονικών και διοικητικών, διαρκώς αυξάνεται, ο ήδη ελάχιστος χρόνος που μπορεί να διαθέσει για τον εαυτό του γίνεται ακόμα λιγότερος. Όταν όμως καταφέρνει να τον κερδίσει, τον αφιερώνει στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Ικαρία, και στην πρώτη του αγάπη και παντοτινή, την θάλασσα.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ