ΠΡΟΣΩΠΑ

Ιωάννης Λαδάς

ladas i
Ο Γιάννης Λαδάς γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς το 1950. Εκεί φοίτησε στο Δημοτικό και στο Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου μέχρι τα 17 του χρόνια. Αποφοίτησε από το 3ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1968. Την ίδια χρονιά εισάγεται μετά από εισιτήριες εξετάσεις (με σειρά επιτυχίας 12ος) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σ’ όλα τα χρόνια των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών λόγω της υψηλής επίδοσής του. Τα τρία τελευταία χρόνια πέτυχε την 1η επίδοση μεταξύ των συμφοιτητών του. Αποφοίτησε το 1974 με βαθμό πτυχίου Άριστα (9 & 6/19 ).

Διορίζεται ειδικευόμενος στην Οφθαλμολογία στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978-81). Κατά το χρονικό αυτό διάστημα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή και, το 1981, λαμβάνει τον τίτλο του Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Άριστα. Τον ίδιο χρόνο λαμβάνει τον τίτλο ειδικότητας της Οφθαλμολογίας. Εργάστηκε αρχικά σαν Επιστημονικός Συνεργάτης στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (1981-3) και, στη συνέχεια, σαν Εσωτερικός Βοηθός στην Οφθαλμολογική Κλινική του Θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός» (1983-5).  Ακολούθως,  εντάχθηκε στο ΕΣΥ και εργάστηκε σαν Επιμελητής Α’ στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών, όπου ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Αμφιβληστροειδούς (1985-1989).

Το 1989, διεκδικεί και εκλέγεται σε θέση Λέκτορα στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τότε, αρχίζει τη συνεχώς ανερχόμενη Ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία. Έτσι, υπηρετεί αρχικά σαν Λέκτορας (1989-95), και, στη συνέχεια, εκλέγεται με ανοικτές διαδικασίες, και υπηρετεί σαν Επίκουρος Καθηγητής (1995-2002), Αναπληρωτής Καθηγητής (2002-11), και Καθηγητής (2011 - σήμερα) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2011 ως το 2014, είχε τη θέση του Διευθυντή της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη μακροχρόνια σταδιοδρομία του, ο Ι. Λαδάς έχει εστιάσει την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στον τομέα των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας (Παθολογία Αμφιβληστροειδούς).  Στον τομέα αυτόν μετεκπαιδεύθηκε στο “Manhattan Eye, Ear & Throat Hospital” της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) με δάσκαλο τον  διεθνούς φήμης Καθηγητή Οφθαλμολογίας L.A. Yannuzzi. Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της 25ετούς Πανεπιστημιακής του σταδιοδρομίας ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Παθολογίας του Αμφιβληστροειδούς της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μεγάλη πλειονότητα (άνω του 75%) της ερευνητικής του εργασίας αφορά αυτόν τον τομέα της Οφθαλμολογίας, με σημαντικές δημοσιεύσεις, αναγνωρισμένες διεθνώς, σε έγκυρα ξενόγλωσσα οφθαλμολογικά περιοδικά για την ηλικιακή εκφύλιση, και γενικότερα τη χοριοειδική νεοαγγείωση, της ωχράς, τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, καθώς και για την κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια.

Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο Ι. Λαδάς δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των φοιτητών και των ειδικευομένων οφθαλμιάτρων.  Πέραν από τα χιλιάδες εκπαιδευτικά μαθήματα, στα οποία έχει διδάξει, βελτίωσε περαιτέρω την οργάνωση εκπαίδευσης των 5-ετών φοιτητών της Ιατρικής στο μάθημα της Οφθαλμολογίας, καθώς και των ειδικευομένων στην Α’ Οφθαλμολογική Πανεπιστημιακή Κλινική κατά τη διάρκεια που ήταν Διευθυντής της.  Επιπλέον, είναι Επιστημονικός Εκδότης και συγγραφέας του συγγράμματος «Αγγειακές Παθήσεις Αμφιβληστροειδούς» για ειδικευόμενους και ειδικευμένους οφθαλμιάτρους, καθώς και συγγραφέας σε 8 Κεφάλαια 4 άλλων ελληνικών διδακτικών βιβλίων. Εντός του 2016, πρόκειται να εκδοθεί ένα νέο τρίτομο σύγγραμμά του με τίτλο «Παθολογία Αμφιβληστροειδούς & Παθήσεις Ωχράς».

Ο Ιωάννης Λαδάς έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα 136 επιστημονικά άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά υψηλού κύρους του PubMed και του SCOPUS. Το ερευνητικό του έργο έχει τύχει διεθνούς απήχησης και έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα 1128 βιβλιογραφικές αναφορές (“citations”) στο ISI και το SCOPUS. Έχει επίσης παρουσιάσει προσωπικά ή συμμετάσχει σε 89 ανακοινώσεις σε Διεθνή Συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις σαν προσκεκλημένος ομιλητής ή συντονίσει Στρογγυλές Τράπεζες σε 18 από τα Συνέδρια αυτά.  Στην ελληνική βιβλιογραφία έχει δημοσιεύσει 104 πλήρη άρθρα σε ελληνικά οφθαλμολογικά περιοδικά και έχει επίσης 154 ανακοινώσεις, διαλέξεις, εισηγήσεις, ή στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά Συνέδρια. Οκτώ από τις ελληνικές επιστημονικές του εργασίες έχουν βραβευθεί. Τέλος, είναι μέλος σε 24 διεθνείς και ελληνικές Επιστημονικές Εταιρίες και κριτής εργασιών (“reviewer”) σε 11 διεθνή οφθαλμολογικά περιοδικά του PubMed υψηλού κύρους (με δείκτη απήχησης μεγαλύτερο του 1,6).

Ο Ιωάννης Λαδάς παντρεύτηκε το 1983 την Ιωάννα Λαδά - Ζερβού και απόκτησαν 2 παιδιά, τον Δημήτρη, Φυσικό, και τη Λίνα, Πολιτικό Μηχανικό. Τον ελεύθερο χρόνο του μαζί με τη γυναίκα του, και τα παιδιά του όταν μπορούν να ακολουθήσουν, τον αφιερώνει με επιμονή σε ευχάριστες αποδράσεις στην αγαπημένη του πατρίδα το Ληξούρι, όπου προσπαθεί να βρίσκεται όσο συχνότερα μπορεί, ηρεμώντας στο σπίτι του στα Λέπεδα και συναντώντας τους παλιούς αγαπημένους του συμμαθητές από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο!  

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 8, 15236 Πεντέλη
Τηλέφωνο: (210) 64 45 301
E-mail: idladas@gmail.com

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ