ΠΡΟΣΩΠΑ

Ευστάθιος Παπαλάμπρος

src lifemag

Ο Ευστάθιος Παπαλάμπρος γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο της Λεβαδείας Βοιωτίας, στις 11 Οκτωβρίου του 1944. Από τα γυμνασιακά του χρόνια ήταν εμφανής η οξυδέρκειά του και η αναλυτική του σκέψη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως Αξιωματικός του Υγειονομικού και λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής, την ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής και το Διδακτορικό του δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ακολουθώντας μια συνεπή ακαδημαϊκή πορεία που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για το σύνολο των νεώτερων επιστημόνων, ξεκινώντας από τη θέση του Βοηθού της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και περνώντας από της θέσεις του Επιμελητή, του Επίκουρου Καθηγητή και του Αναπληρωτή καθηγητή, έφτασε στη Α’ Βαθμίδα και σήμερα είναι  Καθηγητής του Χειρουργικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Ευστάθιος Παπαλάμπρος διευθύνει την Α’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο από το Σεπτέμβριο του 2008, έχοντας περάσει από τη διεύθυνση της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του πορείας ασχολήθηκε με όλους τους τομείς της Χειρουργικής, έχοντας παράλληλα πλούσιο συγγραφικό έργο πάνω στα πεδία της χειρουργικής κεφαλής, τραχήλου, οισοφάγου, ήπατος, παγκρέατος, καθώς και στην καρδιακή και αγγειακή χειρουργική. Πέρα από την πορεία του στην Ελλάδα, μετεκπαιδεύτηκε και σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού όπως το Methodist Hospital of Brooklyn, University of Pittsburgh, Mount Sinai, M.D. Anderson. 

Το διδακτικό και εκπαιδευτικό έργο του Καθηγητή είναι εντυπωσιακό και χαρακτηρίζεται από τη συνεχή βούλησή του να μεταδώσει τη γνώση, την εμπειρία και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης στους φοιτητές, στους ειδικευόμενους και ειδικευμένους ιατρούς. Παράλληλα, έχει να επιδείξει πλούσιο ερευνητικό έργο στον τομέα του, δημοσιεύοντας σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά αρκετές επιστημονικές εργασίες. Είναι ενεργό μέλος πολλών Ιατρικών Εταιριών της Ελλάδας και του Εξωτερικού, ενώ παράλληλα προεδρεύει σε επιστημονικά συνέδρια, προωθώντας την επιστημονική προσέγγιση, αλλά και την δεοντολογία και την ηθική που αυτή συνεπάγεται. Έχει τιμηθεί για το επιστημονικό του έργο από πλήθος εθνικών και διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων.  

Ο Καθηγητής του Χειρουργικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιος Παπαλάμπρος, είναι λαμπρό παράδειγμα συνδυασμού επιστημονικής γνώσης, εμπειρίας και δεοντολογίας. Καθημερινά αγωνίζεται ενάντια στη νόσο, σώζοντας τους συνανθρώπους μας. Είναι τιμή και παράλληλα ανάγκη να έχουμε επιστήμονες τέτοιου μεγέθους στα νοσοκομεία της χώρας μας.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ