ΠΡΟΣΩΠΑ

Σπύρος Λαδάς

ladas

Ο Σπύρος Λαδάς γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1946. Εκεί φοίτησε στο Δημοτικό και στο Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και από νωρίς του μετέδωσε την αγάπη για τη μάθηση και τα γράμματα. Ο πατέρας του ήταν γιατρός Παθολόγος και συχνά τον έπαιρνε μαζί του σε επισκέψεις ασθενών σε χωριά ή τον άφηνε να φροντίζει το ιατρείο του όταν απουσίαζε. Έτσι από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τους ασθενείς και τα προβλήματά τους.

Το 1964 εισάγεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1970. Στη συνέχεια υπηρέτησε για δύο χρόνια ως οπλίτης ιατρός και ένα χρόνο ως αγροτικός ιατρός στην Θεσσαλία. Το 1974 επέστρεψε στην Αθήνα και άρχισε την ειδικότητα της Παθολογίας στη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» υπό τον αείμνηστο Καθηγητή και Δάσκαλο Κωνσταντίνο Γαρδίκα. Τότε παντρεύτηκε την σημερινή του σύζυγο Ελένη Μαλάμου-Λαδά και απέκτησαν έναν υιό, που είναι σήμερα γιατρός ειδικευόμενος στην Οφθαλμολογία.

Κατά την διάρκεια της ειδικεύσεώς του στην Παθολογία είχε την τύχη να έχει σημαντικούς δασκάλους, οι οποίοι τον μύησαν στα μυστικά της Παθολογίας. Στην συνέχεια ειδικεύθηκε στη Γαστρεντερολογία και έγινε Πανεπιστημιακός Βοηθός. Το 1980 μετέβει στην Μεγάλη Βρετανία στο Νοσοκομείο Guy’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με εκπαιδευτική άδεια του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύθηκε στην Γαστρεντερολογία. Εκεί είχε την τύχη να εκπαιδευθεί από σημαντικούς δασκάλους και ερευνητές όπως τον Καθηγητή Γαστρεντερολογίας Hermon Dowling και τον τότε Γενικό Γραμματέα της Βρετανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Gordon Sleiden από τους οποίους μυήθηκε στην έρευνα και στις ενδοσκοπήσεις του πεπτικού συστήματος. Κατά την παραμονή του στην Αγγλία έλαβε υποτροφία από την Wellcome Trust Foundation.
 
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1982 αναγορεύεται Υφηγητής (1988) και εκλέγεται Αναπληρωτής Καθηγητής (1996) και Καθηγητής Παθολογίας & Γαστρεντερολογίας (2004) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003 παραμένει στη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική στον «Ευαγγελισμό», όπου μεταξύ άλλων οργανώνει το Γαστρεντερολογικό Τμήμα της Κλινικής στο οποίο με τους συνεργάτες του διεξάγει σημαντικές κλινικές μελέτες σε νοσήματα του πεπτικού συστήματος. Το Σεπτέμβριο 2003 η Κλινική μετακινείται στο νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» όπου εκεί αναλαμβάνει την οργάνωση του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου και της Μονάδας Ενδοσκοπήσεων Πεπτικού την οποία σχεδιάζει και οργανώνει ώστε να έχει τέτοια υποδομή που να καλύπτει όλες τις ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Το 2007 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο στο Γουδή. Εκτός από την φροντίδα του για την εύρυθμη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής οργανώνει για το «Λαϊκό» Νοσοκομείο το Γαστρεντερολογικό Τμήμα το οποίο έχει την δυνατότητα πλήρους κάλυψης όλων των γαστρεντερολογικών προβλημάτων σε κλινικό επίπεδο και σε ενδοσκοπήσεις πεπτικού. Μεταξύ άλλων φροντίζει ώστε να υπάρχει εφημερεύων Γαστρεντερολόγος για τις επείγουσες ενδοσκοπήσεις τις ημέρες εφημερίας για πρώτη φορά στην ιστορία του «Λαϊκού» Νοσοκομείου.

Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην Ιατρική Σχολή δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των φοιτητών. Καθιερώνει τα κατ’ επιλογήν μαθήματα «Γαστρεντερολογία» και «Ενδοσκοπήσεις του Πεπτικού Συστήματος» που επιλέγει και παρακολουθεί σημαντικός αριθμός φοιτητών κάθε χρόνο. Επίσης, σε συνεργασία με τα Μέλη ΔΕΠ της Κλινικής, βελτιώνει περαιτέρω την οργάνωση εκπαίδευσης των 4-ετών και 6-ετών φοιτητών της Ιατρικής στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, ώστε να μην υστερεί από τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα Δυτικών Πανεπιστημίων.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως Γαστρεντερολόγος εκτός από την κλινική έρευνα έχει ιδιαίτερη έφεση στις ενδοσκοπήσεις του πεπτικού συστήματος. Είναι μεταξύ των πρώτων στην Ελλάδα που το 1980 - 1982 άρχισαν να κάνουν ενδοσκοπικές χολαγειοπαγκρεατογραφίες (ERCP) και έκανε τις πρώτες ERCP στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» (1982), «Αττικόν» «2003» και «Λαϊκό» (2007).

Οι δημοσιεύσεις του και η ενασχόλησή του με τις ενδοσκοπήσεις αναγνωρίζονται διεθνώς. Το 2003 εκλέγεται Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπήσεων Πεπτικού και το 2007 Αντιπρόεδρος της ίδιας Εταιρείας. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και εκλεγμένο μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Επιτροπών που σχετίζονται με την ειδικότητα και την έρευνα στην Γαστρεντερολογία.

Το 2000 γνωρίζει τον Καθηγητή Carol Stanciu, Πρόεδρο της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας. Κατά τη συνεργασία μαζί του μυείται σε θέματα ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας και ειδικότερα σε εκείνα που έχουν σχέση με τις ενδοσκοπήσεις του πεπτικού συστήματος. Λόγω της δραστηριότητος που αναπτύσσει στον τομέα αυτό η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοσκόπησης Πεπτικού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενδοσκόπησης Πεπτικού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας του αναθέτουν την οργάνωση δύο συνέδριων Ηθικής και Δεοντολογίας στην Γαστρεντερολογία, που έγιναν στην Νήσο Κω το 2002 και το 2006. Επιστέγασμα της ερευνητικής του δραστηριότητας και της ενασχόλησής του με τις ενδοσκοπήσεις του πεπτικού συστήματος και των θεμάτων ηθικής και δεοντολογίας είναι η συγγραφή πολλών εργασιών σε σημαντικά ξενόγλωσσα περιοδικά γαστρεντερολογίας, η πρόσκληση για διαλέξεις και προεδρεία σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό, και η συγγραφή κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα βιβλία γαστρεντερολογίας.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ