ΠΡΟΣΩΠΑ

Γεώργιος Μόσιαλος

mosi

Ο Γεώργιος Μόσιαλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1963. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του σε δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης. Φοίτησε στο Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου έλαβε το πτυχίο Χημείας το 1986. Στην συνέχεια έγινε δεκτός μετά από εξετάσεις από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χημείας του Boston University, όπου εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή Thomas Gilmore στον τομέα της μοριακής ογκολογίας.

Ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή το 1992 και αναγορεύθηκε διδάκτορας (PhD) το 1993. Από το 1992 έως το 1994 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard υπό την επίβλεψη του καθηγητή Elliott Kieff.

Διετέλεσε λέκτορας (1994-1998) και Επίκουρος καθηγητής (1999) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard. Εργάστηκε ως Kύριος Ερευνητής (1999-2004) και Διευθυντής Ερευνών (2004-2005) στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ». Από το 2005 είναι Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το επιστημονικό έργο του Δρ. Μόσιαλου εντοπίζεται κυρίως στην ανάλυση των μοριακών μηχανισμών καρκινογένεσης και στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην μελέτη ογκογόνων ιών.  Ο Δρ. Μόσιαλος συνεισέφερε στην κατανόηση του ρόλου της απορρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης στην ανάπτυξη νεοπλασιών του αιμοποιητικού συστήματος, κατά την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής.  Επίσης, συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας ειδικής κατηγορίας αναστολέων της μόλυνσης λεμφοκυττάρων από τον ιό ΗΙV.

Πρωτοποριακές μελέτες, που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, κατέδειξαν τον μηχανισμό δράσης της πιο σημαντικής ογκογονικής πρωτεΐνης του ιού Epstein-Barr, ο οποίος ευθύνεται για την ανάπτυξη πολλών ανθρώπινων νεοπλασιών. 

Πρόσφατες μελέτες της ερευνητικής του ομάδας οδήγησαν επίσης στην εξακρίβωση ενός νέου μηχανισμού ρύθμισης του μεταγραφικού παράγοντα NF-κΒ, o οποίος εμπλέκεται σε πολλές περιπτώσεις καρκινογένεσης. Ο Δρ. Μόσιαλος και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια σειρά σημαντικών ανακαλύψεων, οι οποίες τοποθετούν τις βάσεις για την ανάπτυξη μεθόδων καταπολέμησης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Το ερευνητικό έργο του Δρ. Μόσιαλου έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους και έχει ευρύτατη απήχηση.

Το επιστημονικό έργο του Δρ. Μόσιαλου έχει αναγνωριστεί και χρηματοδοτηθεί από διεθνείς οργανισμούς υψηλού κύρους, όπως το Eθνικό Aντικαρκινικό Iνστιτούτο των ΗΠΑ (NCI), το Howard Hughes Medical Institute, ο οργανισμός Human Frontiers Science Program Organization και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Δρ. Μόσιαλος τιμήθηκε το 2000 με τον τίτλο του Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  Μοριακής Βιολογίας (EMBO Young Investigator), το 2003 με το Επιστημονικό Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα της Μοριακής Βιοϊατρικής και το 2005 με τον τίτλο του Υποτρόφου (Scholar) της Leukemia and Lymphoma Society of America.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ