ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φακοί επαφής, ένα ακόμα δημιούργημα του Ντα Βίντσι

src consumerenergyreport

Ο φακός επαφής (ή αναφερόμενος απλά ως φακός) είναι ένα διορθωτικό, κοσμητικό ή και θεραπευτικό μέσο που χρησιμοποιείται από ανθρώπους με προβλήματα όρασης όπως μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία και πρεσβυωπία. Είναι μια μικρή ζελατινώδης μάζα που τοποθετείται πάνω στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Τα πρώτα σχέδια για τους φακούς επαφής δημιουργήθηκαν από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι το 1508.

Ένας μαλακός φακός επαφής πάνω στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποφυγή χρήσης γυαλιών. Οι άνθρωποι επιλέγουν να φορούν φακούς επαφής για πολλούς λόγους, συχνά λόγω της εμφάνισής τους και λόγους πρακτικότητας.

Σε σύγκριση με τα γυαλιά, οι φακοί επαφής επηρεάζονται λιγότερο από τον υγρό καιρό, δεν δημιουργείται ποτέ ατμός επάνω τους, και παρέχουν ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο. Είναι πιο κατάλληλο για τις αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, οφθαλμολογικές παθήσεις όπως ο κερατόκωνος δεν μπορούν να διορθωθούν με ακρίβεια με τα γυαλιά.

Έχει υπολογιστεί ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν φακούς επαφής σε όλο τον κόσμο (2%), συμπεριλαμβανομένων των 28 με 38 εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και 13 εκατομμύρια στην Ιαπωνία.

Τα είδη των φακών που χρησιμοποιούνται προβλέπεται να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών.

Υπάρχουν δύο τύποι φακών επαφής:

 • Οι μαλακοί φακοί επαφής. Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι οι πιο συνηθισμένοι ως προς την χρήση τους. Είναι πολύ άνετοι, συνηθίζονται στο μάτι από την πρώτη κιόλας εφαρμογή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αθλήματα χωρίς να υπάρχει ο φόβος που υπήρχε με τα γυαλιά. Μπορούν να συνδυαστούν με χρώμα. Οι μαλακοί όμως δεν μπορούν να συνδυαστούν σε κάποιες περιπτώσεις φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, απορροφούν νερό από το μάτι κι έτσι αν το άτομο πάσχει από ξηροφθαλμία έχει ενοχλήσεις.
 • Οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής. Οι ημίσκληροι φακοί επαφής δεν είναι και πολύ συνηθισμένοι, κυρίως λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την προσαρμογή τους. Διαρκούν όμως περισσότερο από τους μαλακούς, δεν απορροφούν νερό, επιτρέπουν περισσότερο οξυγόνο να περνά στο μάτι και ταυτόχρονα μπορούν να συνδυαστούν με σχεδόν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχει όμως συχνά κίνδυνος αποκόλλησης από το μάτι ή και μετακίνησης από το οπτικό πεδίο του ματιού.


Σε σχέση με την διάρκειά τους, υπάρχουν 4 τύποι φακών επαφής:

 • Ημερήσιοι. Σε κάθε κουτί με ημερησίους υπάρχουν 30 ζευγάρια για καθημερινή αλλαγή. Κάθε φακός χρησιμοποιείται για μια μέρα και μετά πετιέται, χωρίς αποστείρωση.
 • Μηνιαίοι. Στο κουτί μπορεί να υπάρχουν από 1 έως και 6 ζευγάρια αναλόγως την εταιρία. Οι φακοί που ανοίγονται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ημέρα που ανοίγονται έως τις επόμενες τριάντα. Κάθε βράδυ χρειάζονται να αποστειρώνονται στην θήκη τους με ειδικό υγρό. Υπάρχουν παραλλαγές των μηνιαίων όπως διμηναίοι και τριμηνιαίοι.
 • Ετήσιοι. Στο κουτί υπάρχουν από 1 έως 2 ζευγάρια αναλόγως. Συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με τους μηνιαίους όμως οι ετήσιοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 365 ημέρες από την ώρα που ανοίγονται. Υπάρχουν παραλλαγές όπως οι 2ετής και αυτοί που διαρκούν 1,5 χρόνο.
 • Μόνιμοι. Οι μόνιμοι αγοράζονται ως ένα ζευγάρι και διαρκούν για πάντα. Χρειάζεται να αφαιρούνται το βράδυ όπως οι μηνιαίοι και οι ετήσιοι και χρειάζονται έναν ολικό καθαρισμό κάθε εξάμηνο.

Σε σχέση με τις ιδιότητές τους και τις παθήσεις που αντιμετωπίζουν, υπάρχουν οι:

 • Μυωπικοί-Υπερμετρωπικοί. Για μυωπία και υπερμετρωπία αντίστοιχα.
 • Αστιγματικοί. Για αστιγματισμό.
 • Πολυεστιακοί. Για πρεσβυωπία.
 • Τορικοί. Για αστιγματισμό με ειδικό σχήμα για την καταπολέμηση της καμπυλότητας που παραμορφώνει την εικόνα.
 • Έγχρωμοι. Με χρώμα για αισθητικούς/κοσμητικούς λόγους δηλαδή αλλαγή του χρώματος των ματιών.
 • Ελαφρώς έγχρωμοι. Δεν αλλάζει το χρώμα των ματιών, αλλά εντοπίζονται πιο εύκολα εάν πέσουν και χαθούν.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ