ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατά 20% αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων

Painfoundation

Κατά 20% έχουν αυξηθεί το περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη το τελευταίο δίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Οι περισσότεροι συσχετίζουν την αύξηση αυτή με την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν τη διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων και για τους επόμενους μήνες.

Ας δούμε όμως καλύτερα τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και από τι προκαλείται. Το εγκεφαλικό επεισόδιο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο δημιουργείται όταν παρουσιαστεί διαρροή αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία και προκύψει τοπική αιμορραγία ή όταν διακοπεί η αιμάτωση ενός τμήματος του εγκεφάλου. Τα πρωτεία στις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού τα κατέχουν οι άντρες, ενώ 7 % των περιστατικών καταλήγουν στο θάνατο. Στο 40 % προκαλούνται μόνιμες αναπηρίες σε περιορισμένο ή εκτεταμένο βαθμό και στο υπόλοιπο 53 % το εγκεφαλικό ξεπερνιέται χωρίς μόνιμες βλάβες.

Οι πιο επιρρεπείς ομάδες πληθυσμού είναι όσοι κατοικούν στις μεγαλουπόλεις, δεδομένης της πίεσης που υφίστανται στο συνολικό ρυθμό της ζωής τους και των επιβαρημένων κλιματολογικών συνθηκών στις οποίες διαβιούν.

Οι βασικές αιτίες για τη ρήξη ή την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων που οδηγούν στο εγκεφαλικό, είναι :

1. η αρτηριοσκλήρωση,

2. ο διαβήτης,

3. η υπέρταση,

4. το κάπνισμα,

5. η υπερλιπιδαιμία,

6. η παχυσαρκία,

7. τα καρδιοαγγειακά προβλήματα (αρρυθμίες, έμφραγμα κ.α.),

8. τα προβλήματα του αναπνευστικού,

9. το έντονο άγχος.

Οι αιτίες αυτές χαρακτηρίζονται και παράγοντες επικινδυνότητας, που όσους περισσότερους έχει ταυτόχρονα στη ζωή του ο άνθρωπος, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει για ανάπτυξη εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν παρατηρούνται συχνοί και επίμονοι πονοκέφαλοι, διαταραχές στην όραση, ίλιγγος, ζαλάδες, αδυναμία συγκέντρωσης και μικρές απώλειες συνείδησης, τότε είναι απαραίτητο να απευθύνεται κανείς στον ειδικό ιατρό. Η διακοπή του καπνίσματος, η προσεγμένη διατροφή, η ήπια καθημερινή άσκηση και η μείωση των επιπέδων του άγχος είναι μια καλή ασπίδα προστασίας.

 

 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ