ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αύξηση κατά 12% των περιπτώσεων αλκοολισμού στην Ευρώπη

CosmoDrink

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ψυχοσωματικής Υγείας, παρατηρείται αύξηση κατά 12% στις περιπτώσεις αλκοολισμού στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον τελευταίο χρόνο. Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. Που οδηγεί η κατάχρηση του αλκοόλ; Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο αλκοολικός; Πως καταστρέφεται ο οργανισμός του; Ποια είναι η ζωή του; Πως θα προληφθεί η τάση προς αλκοολισμό;

Ο αλκοολισμός, η τρομερή μάστιγα, οφείλεται στην κατάχρηση του οινοπνεύματος. «Μέτρον άριστον», έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, αυτό ισχύει και για τα οινοπνευματώδη ποτά. Η μικρή χρήση ασφαλώς δεν βλάπτει, μερικές φορές τονώνει τον οργανισμό. Μπορούμε να πούμε ότι όπου βλασταίνει η άμπελος, βλασταίνει και η μεγαλοφυΐα. Οι Παλαιστίνη που ήταν τόσο πλούσια σε αμπέλια γέννησε τους περίφημους ποιητές και προφήτες της Βίβλου. Η Ελλάδα γέννησε τα περίφημα ελληνικά πνεύματα. Η Ιταλία την αναγέννηση. Η Ισπανία μια ολόκληρη περίοδο πολιτισμού.

Η μικρή χρήση του οινοπνεύματος δεν μπορεί να μικρύνει τη ζωή, γιατί έχουμε παραδείγματα όπως ο Ανακρέων, ο περίφημος αρχαίος ποιητής του ποτού, έγινε 85 ετών, ο Γκαίτε που έπινε κάθε ημέρα μπύρα πέθανε γέρος, ο Μπίσμαρκ το ίδιο, ο Μοντεφιόρε έζησε πάνω από 100 χρόνια και αποτελούσε φαινόμενο γεροντικής φρεσκάδας, έπινε κάθε ημέρα ισχυρό γλυκό κρασί. Οι βλαβερές συνέπειες του οινοπνεύματος δεν είναι το αποτέλεσμα της χρήσης, αλλά της κατάχρησης.

Όταν ο άνθρωπος περνά τα όρια και κάνει κατάχρηση της κατανάλωσης του αλκοόλ σε καθημερινή βάση, μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο που τον οδηγεί μοιραία στον αλκοολισμό. Η δημιουργία φλεγμονής στο φάρυγγα προκαλεί μόνιμο αίσθημα δίψας ωθώντας στην παραπέρα κατανάλωση αλκοόλ και καταλήγει στη γνωστή αλκοολική φαρυγγίτιδα. Παράλληλα αναπτύσσεται φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου, προκαλώντας αλκοολική γαστρίτιδα με τους τυπικούς πρωινούς εμετούς. Η αύξηση της συγκέντρωσης αλκοόλης στο αίμα προκαλεί επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας και κατ’ επέκταση αύξηση των απαιτήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, οδηγώντας έτσι στην υπέρταση, στην μεγαλοκαρδία και τέλος στην ανεπάρκεια του όλου συστήματος.

Τα κύτταρα του ήπατος, που πλημμυρίζουν από οινόπνευμα καταστρέφονται μαζικά και στη θέση τους εμφανίζεται συνδετικός ιστός και έτσι το μαλακό ήπαρ γίνεται σκληρό, αυτή απλοϊκά είναι η κύρωση του ήπατος. Ακολουθεί εκφύλιση των νευρικών και των γεννητικών κυττάρων σε πιο προχωρημένο στάδιο του αλκοολισμού, οδηγώντας σε ανικανότητα, νευραλγίες των άκρων και διαρκές τρέμουλο στα χέρια. Τέλος επιβαρύνονται οι πνευματικές ικανότητες, εμφανίζεται αμνησία, μείωση της αντίληψης, της κρίσης και παρουσιάζεται αδυναμία διαχείρισης της προσωπικότητας του αλκοολικού στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Η παρουσία της απώλειας  πρόσφατης μνήμης και ο μανιακός παροξυσμός λίγων ημερών είναι χαρακτηριστικά ψυχικά νοσήματα του αλκοολισμού.

Πέρα από την καταστροφή του ίδιου του αλκοολικού ανθρώπου, καταστρέφεται κυρίως η οικογένειά του σε ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Τα μέλη οικογενειών που έχουν περιστατικό αλκοολικού, παρουσιάζουν διάφορες επιβαρύνσεις του ψυχισμού τους, που σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγουν σε νόσημα. Η ταυτοποίηση τεσσάρων γονιδίων που εμφανίζονται στο 85% των αλκοολικών, δίνουν και τη διάσταση της κληρονομικότητας στο πρόβλημα. Η μελέτη του DNA όμως δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο του εντοπισμού της προδιάθεσης για αλκοολισμό σε υγιείς ανθρώπους.

Ο τρόπος που θα προλάβουμε το πρόβλημα του αλκοολισμού, είναι κυρίως η σωστή και διαρκής ενημέρωση των νεώτερων ανθρώπων και των παιδιών ή ακόμα και η απαγόρευση πώλησης του αλκοόλ σε ανήλικους. Όταν όμως έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα, η αντιμετώπιση από ειδικούς ιατρούς με την ανάλογη θεραπευτική μέθοδο είναι αναγκαία. Τέλος υπάρχουν οργανισμοί αποτοξίνωσης με γραμμές επικοινωνίας για τον κόσμο.

Είναι χρέος όλων μας η αυτοσυγκράτηση και ας αντικατασταθεί η αμφίβολη ευχαρίστηση του ενός ποτηριού παραπάνω με τη σίγουρη χαρά από την ικανοποίηση του καθήκοντος. 


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ