ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

src wordpress

Πολλά συνήθη χρόνια σύνδρομα, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ταλαιπωρούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μειώνοντας την ποιότητα ζωής του. Τα συμπτώματα που προκαλεί το χρόνιο αυτό σύνδρομο συχνά ενισχύονται με την αλόγιστη, αποσπασματική και χωρίς ιατρική συμβουλή χρήση φαρμάκων ή υιοθέτηση συνηθειών με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των πασχόντων.

Τo παραπάνω σύνδρομο, πολλές φορές είναι αθώo λειτουργικό σύνδρομο με επίμονη συμπτωματολογία που ανταποκρίνεται σε μικρές τροποποιήσεις στις καθημερινές συνήθειες και σε ελαφρά φάρμακα, πάντοτε όμως επιβάλλεται η λεπτομερής ιατρική εξέταση, μερικές φορές μάλιστα επιβάλλεται ενδελεχής ιατρικός έλεγχος, διότι μπορεί να υποκρύπτει σοβαρές νόσους.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από συμπτώματα στο έντερο, που διαρκούν πάνω από τρεις μήνες και περιλαμβάνουν τυμπανισμό, κοιλιακό άλγος ή ευαισθησία με δύο τουλάχιστον από τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Διαταραχή στην υφή των κοπράνων, για παράδειγμα μπορεί να είναι σφιχτά ή υδαρή.

2. Διαταραχή στην εμφάνιση ή την συχνότητα των κενώσεων, για παράδειγμα μπορεί να εμφανίζεται δυσκοιλιότητα εναλλασσόμενη με διάρροια.

3. Το κοιλιακό άλγος ή η δυσανεξία ανακουφίζεται με την αφόδευση και μπορεί να συνοδεύεται από μετεωρισμό.

Συνοδά σημεία συχνά είναι δυσπεψία, πόνος στην καρδιά, άγχος ή κατάθλιψη. Το σύνδρομο αυτό, συχνά είναι αθώο, παρατηρείται σύμφωνα με μελέτες στο 20% του πληθυσμού των ενηλίκων, αρχίζει τις περισσότερες φορές νωρίς, σε ηλικίες 15-20 ετών, επιδεινώνεται με την ψυχική καταπόνηση και το άγχος και μειώνει δραστικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτό από νεαρές ηλικίες.

Οφείλεται σε διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα, από ανώμαλη κινητικότητα, ή αυξημένη σπλαγχνική ευαισθησία στα εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα. Πρέπει να τονιστεί ότι σε κάθε διαταραχή των συνηθειών του εντέρου μπορεί να υποκρύπτεται σοβαρότατη οργανική νόσος, όπως χρονίζουσες λοιμώξεις, καρκίνος του εντέρου, φλεγμονώδεις και άλλες κολίτιδες, αλλεργία, θυρεοειδοπάθεια, νόσος του Addison, παθήσεις του οισοφάγου και του στομάχου, παγκρεατικά νοσήματα, καρκίνος του θυρεοειδούς, πελλάγρα, αμυλοείδωση, παθήσεις του νεφρού, ηπατικά νοσήματα και η απόδοση των συμπτωμάτων σε λειτουργικούς παράγοντες,γίνεται μόνο από τον έμπειρο κλινικό ιατρό.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς στους οποίους η λεπτομερής ιατρική εξέταση έχει δείξει ότι δεν υποκρύπτεται οργανικό νόσημα: Πρέπει να καταλάβετε ότι το σύνδρομο αυτό είναι αθώο και χρειάζεται ηρεμία. Αποφύγετε πρόσωπα και καταστάσεις που σας φορτίζουν αρνητικά και βρείτε δραστηριότητες που δίνουν σκοπό στη ζωή σας. Ενταχτείτε σε προγράμματα άσκησης. Το σύνδρομο αυτό είναι μια εξατομικευμένη νόσος. Πρέπει να παρατηρήσετε τις τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας και να τις αποφύγετε. Είναι όμως σημαντικό να διακόψετε τον καφέ, τα βαριά τσιγαριστά ή με πολλά μπαχαρικά τρόφιμα και τα τεχνητά γλυκαντικά. Είναι σημαντικό να μην κάνετε υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Κάθε αλλαγή στον καθιερωμένο τρόπο λειτουργίας του ευερέθιστου εντέρου σας, επιβάλλει εκ νέου ιατρική εξέταση. Για παράδειγμα, ο πυρετός που ξαφνικά συνοδεύει τα συμπτώματά σας, μπορεί να οφείλεται σε επιπρόσθετη λοίμωξη του εντέρου. Ομοίως η υπερβολική αύξηση του αριθμού των κενώσεών σας με ρυθμό ξένο προς τις συνήθειες του εντέρου σας μπορεί να οφείλεται σε ελκώδη κολίτιδα και να μην είναι απλώς έξαρση του συνδρόμου σας. Σήμερα ο έμπειρος κλινικός ιατρός χρησιμοποιεί ελαφρά φάρμακα και σχεδιάζει εξατομικευμένα διατροφικά πρότυπα και πρότυπα τροποποίησης καθημερινών συνηθειών, με συνέπεια την αποτελεσματική θεραπεία του συνδρόμου.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ