ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο διαβήτης αυξάνει τα ποσοστά του

src helsinki

Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από αγγειακές παθήσεις της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των περιφερικών αγγείων, του οφθαλμού κ.λπ. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων και παρουσιάζει διεθνώς τάσεις ταχείας αύξησης. Ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος τύπος του διαβήτη (τύπος 2), του οποίου η αιτιολογία συνδέεται κατά κύριο λόγο με διατροφικές παραμέτρους, αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων της νόσου.

Η πρώτη παράμετρος που έχει στενή αιτιολογική σχέση με το διαβήτη είναι η παχυσαρκία, καθιστώντας τα υπέρβαρα άτομα την ομάδα με την υψηλότερη συγκέντρωση κινδύνου για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης ή υδατανθράκων αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου και ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να έχουν προληπτικό ρόλο έναντι αυτής.

Ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται στην Ελλάδα σε 6,1%, ενώ μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 7,3%. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αττική, ο επιπολασμός του διαβήτη σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών βρέθηκε 7,8% στους άνδρες και 6% στις γυναίκες. Τα ποσοστά ήταν υψηλά ήδη από την ηλικία 45-54 ετών. Παρουσίαζαν όμως ιδιαίτερα υψηλές τιμές από την ηλικία άνω των 55 ετών, όπου κυμαίνονται στους άνδρες μεταξύ 21,3% και 23,8%, ενώ στις γυναίκες από 13,6% μέχρι 40%.

Ο διαβήτης είναι ουσιαστικά η διαταραχή του καταβολισμού της γλυκόζης στο σώμα μας. Αντί να κάψουν τα κύτταρα τη γλυκόζη με το σωστό ρυθμό και να παράγουν ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας, η γλυκόζη παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αρκετά υψηλή συγκέντρωση στο αίμα μας χωρίς να χρησιμοποιείται. Η αυξημένη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, του ουροποιητικού και του νευρικού συστήματος, πέρα βέβαια από την επιβάρυνση της ορμονικής ρύθμισης του μεταβολισμού. 

Η διαταραχή του καταβολισμού της γλυκόζης στο σώμα μας οφείλεται στη δυσλειτουργία μιας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας και ονομάζεται ινσουλίνη. Ας δούμε όμως πως λειτουργεί η ρύθμιση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα μας από την ινσουλίνη. Όταν η συγκέντρωση της γλυκόζης ανέβει στο αίμα, επειδή φάγαμε ένα γλυκό για παράδειγμα, τότε εκκρίνεται από το πάγκρεας ινσουλίνη. Τα μόρια της ινσουλίνης ταξιδεύουν σε όλο μας το σώμα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και στόχο έχουν να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα του οργανισμού μας, ώστε αυτά να αυξήσουν το ρυθμό καύσης σακχάρων. Να κάψουν δηλαδή το πλεονάζον σάκχαρο και να το κάνουν ενέργεια, την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας για τις λειτουργίες του. Με τον τρόπο αυτό τα κύτταρά μας καίνε (καταβολίζουν) τη γλυκόζη και έτσι δίνουν ενέργεια στους ιστούς, αλλά ταυτόχρονα επαναφέρουν τη συγκέντρωση της γλυκόζης στα αρχικά της επίπεδα, κάνοντας τη γνωστή μας «ρύθμιση του σακχάρου».

Το ισορροπημένο διατροφολόγιο που αντιστοιχεί στον καθένα μας, η αυξημένη ημερήσια κατανάλωση νερού (άνω των 2 λίτρων) και η καθημερινή αερόβια άσκηση ήπιας και μέσης έντασης, διασφαλίζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής μας. 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ