ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ημικρανία ταλαιπωρεί έναν στους δέκα Έλληνες

src mit

Η ημικρανία είναι μία μορφή πονοκεφάλου που απασχολεί περίπου έναν στους δέκα Έλληνες, συχνότερα νέες γυναίκες. Αν και ο όρος ημικρανία σημαίνει «πονοκέφαλος στο μισό κεφάλι», δεν είναι πάντα έτσι. Πραγματικά, τις περισσότερες φορές, ο πόνος στην ημικρανία εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού: συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο, αλλά μπορεί επίσης να βρίσκεται σε οποιαδήποτε άλλο σημείο, όπως στην κορυφή του κεφαλιού, στο πίσω μέρος ή και στον αυχένα. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σπάνιο ο πόνος στην ημικρανία να υπάρχει σε ολόκληρο το κεφάλι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ημικρανία έχουν παρατηρήσει ότι ο πόνος αλλάζει εντόπιση από κρίση σε κρίση. Δηλαδή, μπορεί τη μία φορά να εντοπίζεται στο δεξιό μισό του κεφαλιού και την επόμενη φορά στο αριστερό, κάτι που είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό της ημικρανίας.

Ο πόνος είναι ιδιαίτερα δυνατός και συνοδεύεται από σειρά άλλων συμπτωμάτων, ο άνθρωπος που έχει ημικρανία δεν μπορεί να ανεχθεί το φως, τους έντονους ήχους, τις μυρωδιές και επίσης ότι μπορεί έχει τάση για εμετό ή και κάνει εμετούς.

Η κάθε κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκεί από λίγες ώρες ως και 2-3 ημέρες (ή και περισσότερες). Μετά από κάποιο διάστημα η κρίση επανέρχεται, σε κάποιους ανθρώπους μετά από αρκετούς μήνες, ενώ σε κάποιους μετά από λίγες ημέρες. Ως αποτέλεσμα του πόνου αλλά και των υπολοίπων συμπτωμάτων, ο άνθρωπος που έχει ημικρανία δεν μπορεί να έχει φυσιολογική δραστηριότητα την ώρα της κρίσης, ενώ μπορεί να φτάνει σε ανάγκη για κατάκλιση σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Πέρα όμως από αυτό, οι άνθρωποι με ημικρανία συχνά ζουν με την αγωνία του πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, και η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται ακόμη και τις ημέρες του μήνα που δεν πονούν.

Υπάρχουν δύο στρατηγικές φαρμακευτικής αντιμετώπισης της ημικρανίας. Καταρχάς, υπάρχουν τα φάρμακα που ο ασθενής λαμβάνει όταν ο ημικρανία εμφανιστεί και αποσκοπούν στο γρήγορο τερματισμό της κρίσης. Στην ημικρανία πλέον χρησιμοποιούνται κυρίως φάρμακα της κατηγορίας των τριπτανών (ριζατριπτάνη, φροβατριπτάνη), τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά σε ποσοστό 60-80% των ημικρανικών. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλά αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που όμως είναι συνήθως λιγότερο αποτελεσματικά.

Η δεύτερη στρατηγική φαρμακευτικής αντιμετώπισης είναι η προφυλακτική θεραπεία, η οποία χορηγείται από το νευρολόγο για διάστημα λίγων μηνών ως ενός έτους, καθημερινά, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας, διάρκειας και έντασης των κρίσεων ημικρανίας. Η στρατηγική αυτή γίνεται σε επιλεγμένους ασθενείς και συχνά βοηθά στην εντυπωσιακή βελτίωση των πονοκεφάλων, χωρίς όμως να είναι δυνατόν να τους εξαλείψει. Τα φάρμακα που χορηγούνται στην προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας είναι συνήθως φάρμακα που χορηγούνται και για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων, όπως κάποια από τα αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, β-αναστολείς ή αναστολείς διαύλων ασβεστίου (προπρανολόλη, φλουναριζίνη, τοπιραμάτη).

Τι πρέπει να κάνετε εσείς που υποφέρετε από χρόνιους πονοκεφάλους και η λεπτομερής ιατρική εξέταση έχει αποδείξει ότι δεν οφείλονται σε παθολογική οργανική βλάβη, αλλά αφορά μόνο την λειτουργική ιδιομορφία:

1. Αποφεύγετε το στρες και υιοθετείστε τεχνικές χαλάρωσης. Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, μειώνουν την λειτουργική υπεραντιδραστικότητα του εγκεφάλου.

2. Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και των προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, καθώς και το αλκοόλ.

3. Ορισμένα φάρμακα και σκευάσματα μπορεί να επιδεινώσουν την καλοήθη λειτουργική αυτή διαταραχή όπως τα αντισυλληπτικά. Ενημερώνετε τον γιατρό και μη λαμβάνετε από μόνοι σας συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα.

4. Εάν πάσχετε από υπέρταση, ή μεταβολικές διαταραχές όπως διαβήτη ή υπερχοληστερολαιμία, πρέπει τα παθολογικά αυτά νοσήματα να αντιμετωπιστούν με τον άριστο δυνατό τρόπο, διότι επεμβαίνουν στην λειτουργία του νευρικού συστήματος.

5. Πρέπει να φροντίζονται με σχολαστικότητα τα δόντια και οι οφθαλμοί. Ετήσιες επισκέψεις σε οφθαλμίατρο και οδοντίατρο, θα αποτρέψουν την παραμονή σάπιων δοντιών στην περιοχή της κεφαλής και διαθλαστικών ανωμαλιών που αυξάνουν την λειτουργική ευαισθησία του εγκεφάλου.

6. Κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του συνδρόμου επιβάλλει νέα ιατρική εξέταση, διότι ενδέχεται να έχει επιπλακεί το σύνδρομο με οργανικό νόσημα. Έτσι για παράδειγμα, εάν το σύνδρομο αυτό δεν εμφανίζονταν κατά τον ύπνο, αλλά αλλάζει μορφή και σας αφυπνίζει κατά τον ύπνο, πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου.

7. Η ιατρική Επιστήμη διαθέτει ελαφρά και αποτελεσματικά φάρμακα σήμερα για την αντιμετώπιση και σχεδιάζει εξατομικευμένα προγράμματα τροποποίησης συνηθειών και διατροφής.

Η ημικρανία διαγνώσκεται και αντιμετωπίζεται από γιατρό με ειδικότητα νευρολόγου, ενώ αρκετές φορές άννθρωποι με ημικρανία μπορεί να αναζητήσουν πιο εξειδικευμένη βοήθεια σε κάποιο Κέντρο Κεφαλαλγίας.

Κέντρο Κεφαλαλγίας είναι το ειδικό ιατρείο που αντικείμενό του είναι η διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με πονοκέφαλο.  Ένα Ιατρείο Κεφαλαλγίας προσφέρει την δυνατότητα εξέτασης και παρακολούθησης από ειδικά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο σε θέματα κεφαλαλγίας γιατρό. Ο γιατρός που αποτελεί τον πυρήνα ενός ειδικού ιατρείου κεφαλαλγίας είναι νευρολόγος, εξειδικευμένος στην παρακολούθηση ασθενών με πονοκέφαλο.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ