ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χοληστερόλη, LDL, HDL τι είναι όλα αυτά;

src sqlan edu

Η χοληστερόλη βρίσκεται σε μεγάλα ποσά σε ορισμένες τροφές, όπως αυγό, συκώτι, νεφρούς, γλυκάδια, μυαλά, αυγοτάραχο και στους γόνους των ψαριών. Σε μικρότερα ποσά επίσης συναντάται στο λίπος άλλων τροφών, όπως κρέας, πλήρες γάλα, κρέμα γάλακτος, παγωτά, τυριά και βούτυρο.Αποτελεί αναπόσπαστο δομικό στοιχείο του ζωικού κυττάρου. Η σύνθεσή της εντοπίζεται στα ηπατικά και στα εντερικά κύτταρα, αλλά είναι δυνατό να γίνει σε όλα τα κύτταρα του σώματος, με πιθανή εξαίρεση τα εγκεφαλικά κύτταρα του ενήλικου ατόμου.

Η λειτουργική σημασία της χοληστερόλης, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί στοιχείο της κυτταρικής μεμβράνης, είναι ότι κατέχει μια ενδιάμεση θέση κλειδί στη βιοσύνθεση των στεροειδών. Αυτά περιλαμβάνουν τα χολικά άλατα, τις αδρενοκορτικοειδείς ορμόνες, τα οιστρογόνα, τα ανδρογόνα και την προγεστερόνη. Επίσης, η χοληστερόλη στον εντερικό βλεννογόνο, στο δέρμα και σε άλλους ιστούς, μπορεί να μετατραπεί στην προβιταμίνη της βιταμίνης D. 
        
Η χοληστερόλη διακρίνεται σε εξωγενή (διατροφή) και ενδογενή (σύνθεση), που μαζί στο σώμα του ατόμου αποτελούν τη δεξαμενή της χοληστερόλης. Η δεξαμενή αυτή ρυθμίζεται από την αλληλεπίδραση της απορρόφησης, της σύνθεσης και της αποβολής της χοληστερόλης. Με τη διατροφή του δυτικού τύπου προσλαμβάνονται περίπου 500 mg την ημέρα. Οι σημαντικότερες λιποπρωτεϊνες είναι οι χαμηλής πυκνότητας ή LDL και οι υψηλής πυκνότητας ή HDL. Γενική σήμερα είναι η αποδοχή ότι οι HDL εμφανίζουν κάποια αντιαθηρωματογόνο δράση.

Οι μηχανισμοί που θεωρούνται πιθανοί για τη δράση αυτή είναι:

1. η αντίστροφη μεταφορά της χοληστερόλης από τους περιφερικούς ιστούς πίσω στο ήπαρ για παραπέρα καταβολισμό και επομένως μείωση των επιπέδων της στο πλάσμα,
2. η αύξηση του ρυθμού του καταβολισμού των πλουσίων σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεϊνών και
3. η μείωση της πρόσληψης των LDL από τους  κυτταρικούς υποδοχείς, ιδιαίτερα στο τοίχωμα των αρτηριών.

Το επιθυμητό ποσοστό των λιποπρωτεϊνών στο αίμα είναι : LDL/HDL < 3,5. Ως ένδειξη του σωστού διαιτολογίου θεωρείται η περιεκτικότητα του πλάσματος αίματος σε χοληστερίνη σε ποσότητα σταθερά κάτω από 200 mg. Προς τούτο θα πρέπει να επιδιώκεται να συμπεριληφθούν στο διαιτολόγιο τροφές του πίνακα σε ποσότητες μη υπερβολικές και σε μη συχνά χρονικά διαστήματα.

Γάλα πλήρες 14 Χοληστερίνη (mg)
Τυρί σκληρό 100 Χοληστερίνη (mg)
Βούτυρο 320 Χοληστερίνη (mg)
Μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας 100 Χοληστερίνη (mg)
Κοτόπουλο 80 Χοληστερίνη (mg)
Αυγά πλήρη 400 Χοληστερίνη (mg)
Κρόκος αυγού 1200 Χοληστερίνη (mg)
Συκώτι μοσχαρίσιο 450 Χοληστερίνη (mg)
Συκώτι κοτόπουλου 750 Χοληστερίνη (mg)
Γαρίδες 150 Χοληστερίνη (mg)
Μαργαρίνη φυτική 0 Χοληστερίνη (mg)
Μαργαρίνη 2/3 ζωική και 1/3 φυτική 50 Χοληστερίνη (mg)

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ