ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αιτία της αναιμίας και ο σίδηρος

src therfrutigers

Αναιμία είναι η έλλειψη ή η ανεπάρκεια στο αίμα της αιμοσφαιρίνης, δηλαδή της χημικής ουσίας που μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα μας μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ποσότητα της αιμοσφαιρίνης καθορίζεται από τη συγκέντρωσή της στα ερυθρά αιμοσφαίρια και από το ισοζύγιο παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και καταστροφής τους στον σπλήνα. Το βασικό στοιχείο της αιμοσφαιρίνης είναι ο σίδηρος και η πτώση της συγκέντρωσής του είναι η πιο συχνή αιτία αναιμίας.

Αυτό μπορεί να προκληθεί από:

1. μη ισορροπημένη διατροφή,

2. σύνδρομο δυσαπορρόφησης σιδήρου,

3. απώλεια αίματος λόγω φλεγμονής ή κακοήθειας στο πεπτικό σύστημα, έντονη περίοδος κ.α..

Πέρα από την ανεπάρκεια σιδήρου, υπάρχουν και άλλες αιτίες που δημιουργούν αναιμία, όπως:

1. οι κληρονομικές αναιμίες που οφείλονται στις μεταλλάξεις του DNA και προκαλούν αλλαγές στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης και στη δομή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η δρεπανοκυτταρική και η μεσογειακή αναιμία είναι τα δύο κλασσικά παραδείγματα των κληρονομικών αναιμιών,

 2. οι χρόνιες επιβαρύνσεις από αυτοάνοσες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος κ.α.) ή νεοπλασματικές ασθένειες (διάφορα είδη καρκίνων),

 3. η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12.

Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζάλη, πτώση διάθεσης, πονοκέφαλο και αδυναμία συγκέντρωσης. Μπορεί ακόμα να παρατηρηθεί ωχρότητα στο δέρμα, στα χείλη και στα μάτια, καθώς και ευαισθησία στη γλώσσα και στο βλεννογόνο της μύτης. Σε ακραίες περιπτώσεις ατόμων με επιβαρημένο ιστορικό, έχει παρατηρηθεί δύσπνοια και καρδιακή ανεπάρκεια. Άνθρωποι που ακολουθούν τη χορτοφαγία είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από σιδηροπενική αναιμία εξαιτίας τις μειωμένης διατροφικά πρόσληψης σιδήρου και της συχνής κατανάλωσης τροφών που δεσμεύουν το σίδηρο και μειώνουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό, όπως τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Η θεραπεία της αναιμίας, εξαρτώμενη πάντα από τον τύπο της, συνίσταται:

1. σε παροχή συμπληρωμάτων σιδήρου με χάπια ή εναίσιμη μορφή,

2. σε παροχή βιταμίνης Β12 με χάπια ή εναίσιμη μορφή,

3. σε μετάγγιση αίματος, μόνο για ακραίες μορφές αναιμίας.

Στις πιο κοινές όμως περιπτώσεις η αντιμετώπιση της αναιμίας πραγματοποιείται μέσω της διατροφής, δεδομένου του αυξημένο ποσοστού των αναιμιών που οφείλονται σε διατροφική ανεπάρκεια σιδήρου, βιταμινών Β12 και Β6, ψευδαργύρου και φυλικού οξέος.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ