ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αιμορροίδες, μια πάθηση ήπια και αρκετά ενοχλητική

Λουλούδι

Η πάθηση αυτή είναι πολύ γνωστή και συνήθης. Αποδίδεται στην κληρονομικότητα, τον αρθριτισμό, την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, την καθιστική ζωή, σε παθήσεις του ήπατος, σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ακόμα και στην εγκυμοσύνη, αλλά και τη δυσκοιλιότητα. Οι αιμορροΐδες δεν είναι άλλο από διογκώσεις του πλέγματος των φλεβιδίων που βρίσκονται πάνω από το δακτύλιο και λέγονται εσωτερικές ή κάτω από αυτόν και λέγονται εξωτερικές.
        
Ως πάθηση δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή εκτός αν της δώσουν σοβαρότητα οι επανειλημμένες αιμορραγίες. Επίσης δεν είναι επικίνδυνη αλλά εκνευριστική και βασανιστική με συχνές παροξύνσεις και φλεγμονές. Στην αρχή του σχηματισμού τους, δίνουν την αίσθηση βάρους στο δακτύλιο και μια συνεχή τάση προς κένωση, η οποία διατηρείται και μετά την κένωση.

Άλλο χαρακτηριστικό είναι ο κνησμός. Κατά καιρούς ερεθίζονται τόσο ώστε προκαλούν πόνο, όχι μόνο κατά τις κενώσεις, αλλά και την απλή επαφή σε σημείο αφόρητου πόνου στο βάδισμα. Συχνά οι αιμορροΐδες αιμορραγούν, αλλά όταν το ποσό του αίματος δεν είναι μεγάλο, οι αιμορραγίες αυτές μάλλον ανακουφίζουν• ιδίως όταν πρόκειται για άτομο που υποφέρει από αρτηριακή υπέρταση.    
        
Για την αποτροπή των ερεθισμών των αιμορροΐδων πρέπει κυρίως να καταπολεμηθεί η δυσκοιλιότητα και να αποφεύγεται κάθε άλλη αφορμή παρόξυνσης της κατάστασης. Διατροφικά πρέπει να προτιμούνται τα χορταρικά και γενικώς τροφές που διευκολύνουν το έντερο. Πρέπει να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά, το φαγητά με σάλτσες και γενικά τα καρυκεύματα.
        
Χρησιμοποιούνται κατά της διόγκωσης των αιμορροΐδων και του πόνου διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα σε μορφή λοσιόν ή ειδικά φάρμακα που προκαλούν συρρίκνωση των αιμορροΐδων. Έτσι αυτές παύουν να προκαλούν ενοχλήματα. Η μέθοδος αυτή έχει αποδώσει καλά αποτελέσματα σε πολλά περιστατικά, πρέπει όμως να εφαρμόζεται από ειδικό γιατρό. Οπωσδήποτε, στις βαρύτερες μορφές της πάθησης και όταν όλα τα άλλα θεραπευτικά μέσα αστοχήσουν, ως μόνος τρόπος οριστικής απαλλαγής από τα ενοχλήματα είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.         

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ