ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Ψυχικές διαταραχές και νέες θεραπείες

src cancaonova
Οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται ιδιαίτερα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου με διαφορετικούς βέβαια ρυθμούς. Οι επιπτώσεις είναι πλέον από πολύ σοβαρές έως και δραματικές σε αρκετές περιπτώσεις. Τα συστήματα υγείας δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη επαρκώς στην αύξηση των ποσοστών των ψυχικών διαταραχών με συνέπεια το χάσμα μεταξύ της ανάγκης για θεραπεία και της παροχής της να είναι μεγάλο.

Παρατηρώντας κανείς τους αριθμούς θα δει πως σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 76% και 85% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος το ποσοστό των ατόμων που είναι στην ίδια κατάσταση βρίσκεται μεταξύ 35% και 50%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ακόμα και σε εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία παρέχεται κακής ποιότητας φροντίδα σε ποσοστό 44%. Πέρα από την υποστήριξη από τις υπηρεσίες υγείας, τα άτομα με ψυχικές ασθένειες απαιτούν κοινωνική στήριξη και φροντίδα. Συχνά χρειάζονται βοήθεια για την πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα που ταιριάζουν στις ανάγκες τους και στην εξεύρεση απασχόλησης και στέγασης που να τους επιτρέπει να ζουν και να δραστηριοποιούνται με όσο το δυνατό πιο αρμονικό τρόπο. Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται μόνο στο 32% των ανθρώπων που τις χρειάζονται στις χώρες μέσου και υψηλού εισοδήματος που μπορούν να παρέχουν θεραπεία.

Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι πολύ κοινή ψυχική διαταραχή και μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο με 350 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από αυτή. Χαρακτηρίζεται από θλίψη, απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης, αισθήματα ενοχής ή χαμηλής αυτοεκτίμησης, διαταραχές ύπνου ή όρεξης, κόπωση και κακή συγκέντρωση. Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να εμφανίζουν πολλαπλές σωματικές ενοχλήσεις χωρίς προφανή φυσική αιτία. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι μακροχρόνια ή επαναλαμβανόμενη, αλλοιώνοντας την ικανότητα των ανθρώπων να λειτουργούν στην εργασία και τις διάφορες απαιτήσεις που αντιμετωπίσουν την καθημερινή ζωή. Στην εποχή μας υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες. Η ήπια έως μέτρια κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με μη φαρμακευτικές θεραπείες, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ή ψυχοθεραπεία. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, αλλά δεν είναι η πρώτης γραμμής θεραπεία για περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, παιδιά και εφήβους.

Διπολική συναισθηματική διαταραχή
Αυτή η διαταραχή επηρεάζει περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Συνήθως εκδηλώνεται με καταθλιπτικά επεισόδια και επεισόδια μανίας που χωρίζονται από περιόδους φυσιολογικής διάθεσης και χαρακτηρίζονται από ευερέθιστη διάθεση, υπερβολική δραστηριότητα και αυτοεκτίμηση, μειωμένη ανάγκη για ύπνο κα. Αποτελεσματικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της οξείας φάσης της διπολικής διαταραχής και την πρόληψη της υποτροπής. Τα φάρμακα αυτά τείνουν να σταθεροποιούν τη διάθεση.  

Σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις
Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει περίπου 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι ψυχώσεις γενικότερα και η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζονται από στρεβλώσεις στον τρόπο σκέψης, την αντίληψη, των συναισθημάτων, τη γλώσσα, την αίσθηση του εαυτού και τη συμπεριφορά. Περιλαμβάνουν παραισθήσεις (ακοή, όραση ή αίσθηση πραγμάτων που δεν υπάρχουν) και παραληρητικές ιδέες (ψευδείς πεποιθήσεις ή υποψίες που παραμένουν ακόμα και όταν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο). Σχιζοφρένεια εμφανίζεται συνήθως στο τέλος της εφηβείας ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. Η θεραπεία με φάρμακα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι αποτελεσματική. Με την κατάλληλη θεραπεία και την κοινωνική στήριξη οι νοσούντες μπορούν να ζήσουν μια παραγωγική ζωή και να ενταχθούν στην κοινωνία.

Άνοια
Παγκοσμίως, 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια. Η άνοια επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τον προσανατολισμό, την κατανόηση, τον υπολογισμό, την ικανότητα μάθησης, τη γλώσσα, και την κρίση. Η μείωση της γνωστικής λειτουργίας συνήθως συνοδεύεται από την επιδείνωση του συναισθηματικού ελέγχου και του ελέγχου της κοινωνικής συμπεριφοράς. Η άνοια προκαλείται από μια ποικιλία ασθενειών και τραυματισμών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως η νόσος του Alzheimer, η αγγειακή άνοια ή το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και δεν υπάρχει καμία θεραπεία που διατίθενται σήμερα για τη θεραπεία της άνοιας υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που επιβραδύνουν την προοδευτική πορεία της, ενώ πολλές θεραπείες βρίσκονται σε διάφορα στάδια κλινικών δοκιμών και αναμένονται τα επόμενα χρόνια.

Σύγχρονη προσέγγιση
Μια ιδιαίτερη προσέγγιση των ψυχικών διαταραχών που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών παγκόσμια, είναι εκείνη που εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα πολλές μελέτες δείχνουν πως κυρίως για τις περιπτώσεις της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η παρουσία φλεγμονής στον εγκέφαλο των ασθενών.
Η φλεγμονή είναι μια αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να προστατευθεί από κάποια μόλυνση που προκαλούν ξένοι εισβολείς όπως βακτήρια, μύκητες, ιοί κα. Ωστόσο σε ορισμένες ασθένειες που ονομάζεται αυτοάνοσες, όπως στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ξένοι εισβολείς προκαλώντας βλάβη στους δικούς του ιστούς.
Οι επιστήμονες με χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων παρατηρούν υποχώρηση των συμπτωμάτων ή και ίαση σε μοντέλα ζώων που προσομοιάζουν την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια.
Τα γεγονός αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών. 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ