Υγεία

Ρεφλεξολογία, μπορεί να βοηθήσει το νόσημα;

src mit
Η ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής που στηρίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στο πέλμα και την ράχη των ποδιών. Επειδή στο πέλμα υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις, αυτές οι εξειδικευμένες πιέσεις προκαλούν ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε καθένα σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα την διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Αν στην περίπτωση του ασθενή δεν είναι εφικτό να γίνει εφαρμογή στα πόδια γίνεται στα χέρια. Το 1913 ο Αμερικανός χειρουργός ΩΡΛ Δρ. William Fitzgerald, εισήγαγε τον όρο θεραπεία ζωνών. Λίγα χρόνια μετά, γύρω στο 1930, η Eunice Ingham δημιούργησε τους πρώτους ρεφλεξολογικούς χάρτες και εισήγαγε τον όρο Ρεφλεξολογία.

Η αρχαιότερη καταγραφή εφαρμογής πιέσεων στα άκρα με σκοπό την θετική επίδραση στο σώμα βρίσκεται στο βιβλίο De Medicina Libri octo, του Aulus Cornelius Celsus. Επηρεασμένος από τους Έλληνες ιατρούς της εποχής γράφει, "Πολύ πιο συχνά, ωστόσο, κάποιο άλλο μέλος πρέπει να τριφτεί από εκείνο όπου βρίσκεται ο πόνος, και ιδιαιτέρως όταν θέλουμε να απομακρύνουμε τα περιττώματα από την κεφαλή και το θώρακα, οπότε τρίβουμε τα χέρια και πόδια" "Much more often, however, some other part is to be rubbed than that which is the seat of the pain; and especially when we want to withdraw material from the head or trunk, and therefore rub the arms and legs"

Από τις αρχές του 2010 ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθούν οι βάσεις για την έρευνα στις Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες με το πρόγραμμα Cambrella. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 3 ετών και συμμετέχουν σύλλογοι, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Δημοσιευμένες έρευνες και μελέτες για την επίδραση της Ρεφλεξολογίας ως συμπληρωματική μέθοδο της συμβατικής ιατρικής υπάρχουν και μάλιστα δημοσιευμένες σε ηλεκτρονικές ιατρικές βιβλιοθήκες στο διαδίκτυο όπου κανείς μπορεί εύκολα να τις βρει.

Οι επικριτές της ρεφλεξολογίας ισχυρίζονται ότι πάσχει από έλλειψη επιστημονικού υπόβαθρου. Θεωρούν ότι η δράση της ρεφλεξολογίας δεν μπορεί επιστημονικά να τεκμηριωθεί και ότι τα οφέλη από την εφαρμογή της πιστοποιούνται μόνον από τις προσωπικές μαρτυρίες όσων έχουν δεχθεί ρεφλεξολογία. Επίσης, καταλογίζουν στους ρεφλεξολόγους πως ισχυρίζονται ότι γιατρεύουν ενώ στην πραγματικότητα επαναφέρουν μυστικιστικά την φυσική ισορροπία στον οργανισμό.

Οι ίδιοι οι ρεφλεξολόγοι αντιτείνουν πως σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων και της Πανελλήνιας Ένωσης Ρεφλεξολόγων, ο ρεφλεξολόγος δεν κάνει ποτέ διάγνωση και η ρεφλεξολογία δεν αντικαθιστά την ιατρική φροντίδα. Επίσης, η εξισορρόπηση του οργανισμού δεν επαναφέρεται μυστικιστικά, αλλά σύμφωνα με την ρεφλεξολογία, επέρχεται μέσω της ισχυροποίησης του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθεί τα θέματα επαγγελματικής αναγνώρισης, εκπαίδευσης και έρευνας το Reflexology in Europe Network (RiEN) με μέλη σωματεία απ' όλη την Ευρώπη. Μπορούν να εγγραφούν ως μέλη σχολές καθώς και ιδιώτες, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Σε Παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει το International Council of Reflexologists (ICR). Για την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν όσους ασχολούνται με τις εναλλακτικές και τις συμπληρωματικές αγωγές στην Ευρώπη δημιουργήθηκε το European Forum for Complementary and Alternative Medicine (EFCAM). Στον δικτυακό του τόπο μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει χρήσιμες πληροφορίες για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σχετικά με τις συμπληρωματικές αγωγές.

Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο δραστήριους συλλόγους στην Ευρώπη είναι το Association of Reflexologists (AoR) που εκπροσωπεί περισσότερους από 10.000 Ρεφλεξολόγους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα αλλά και την προώθηση της Ρεφλεξολογίας σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις ο σύλλογος των Ρεφλεξολόγων στη Δανία έχει επιτελέσει αξιόλογο έργο. Πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τις έρευνες που γίνονται στην Ευρώπη αλλά και την μεθοδολογία της έρευνας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Danish Reflexologists Association (FDZ). Barbara and Kevin Kunz. Από τους πλέον ενημερωμένους και δραστήριους δικτυακούς τόπους για τις εξελίξεις σε θέματα έρευνας και εφαρμογής της Ρεφλεξολογίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διαδραστικός χάρτης Ρεφλεξολογίας που μπορεί να δει ο επισκέπτης.

Η ρεφλεξολογία μπορεί να συνδυαστεί με πολύ καλά αποτελέσματα με την κλασική ιατρική καθώς επίσης και με άλλες συμπληρωματικές μεθόδους, όπως π.χ. ομοιοπαθητική, βελονισμός κ.ά.. Η ρεφλεξολογία έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου καθώς επίσης και στην υποχώρηση διαφόρων συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ίλιγγοι, εμβοές, αυχεναλγίες, οσφυαλγίες, ισχυαλγίες, πόνοι στα γόνατα, πόνοι στις αρθρώσεις ποδιών και χεριών, πόνοι περιόδου, άγχος, αίσθημα κακής διάθεσης κ.ά, συμμετέχοντας ταυτόχρονα ενεργά στη χαλάρωση και στην τόνωση του οργανισμού, στη διευκόλυνση του μεταβολισμού, στη βελτίωση της καλής διάθεσης, της διαύγειας, του καλύτερου ύπνου αλλά και του αμυντικού συστήματος, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη αλλά και στη σύντομη ανάρρωση και ενισχύοντας τη σωματική και ψυχική ευεξία.

Σαν παρενέργειες στη διαδικασία της αγωγής της ρεφλεξολογίας θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τη θεραπευτική αντίδραση σε μερικές περιπτώσεις, η οποία είναι μια διαδικασία που οφείλεται στην προσπάθεια του οργανισμού να αποσυμφορηθεί από εντάσεις, συσσωρευμένες τοξίνες κ.ά, με αποτέλεσμα στις πρώτες συνεδρίες να μοιάζουν να εντείνονται τα συμπτώματα για τα οποία ξεκινήσαμε αρχικά τη ρεφλεξολογία. Γρήγορα, όμως, υποχωρούν και αισθανόμαστε ανακούφιση και ευεξία. Σήμερα, η ρεφλεξολογία είναι μια αναγνωρισμένη ειδικότητα, σε πολλά προηγμένα κράτη, όπως Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Δανία κ.α., όπου και εντάσσεται πλήρως στο εθνικό σύστημα υγείας τους. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιείται πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων, με σκοπό την ωφελιμότητα της ρεφλεξολογίας. Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η εκπαίδευση των ρεφλεξολόγων στην Ελλάδα είναι διετής, ενώ το πρόγραμμα σπουδών ελέγχεται από το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων (ΣΕΡ), το οποίο λειτουργεί από το 1992 και από τον Πανελλήνιο Επαγγελματικό Σύλλογο Ρεφλεξολόγων (ΠΕΣΡ), οι οποίοι ελέγχονται από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Ρεφλεξολόγων (RIEN).

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ