Υγεία

Τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι συχνά ...

Sneezing Baby

Τα κρυολογήματα είναι συχνότερα στους ενήλικες ειδικά αυτή την εποχή, ενώ η γρίπη εμφανίζεται κυρίως στη παιδιά και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι ενήλικες έχουν αναπτύξει ανοσία απέναντι στους διάφορους ιούς της γρίπης. Τα μωρά και τα μικρότερα παιδιά κρυολογούν λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Τα μεγαλύτερα παιδιά γίνονται ευάλωτα όταν ήδη έχει εξασθενίσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα από άλλες ασθένειες, άγχος ή κόπωση. Το σχολείο φέρνει τα παιδιά σε άμεση επαφή με πολλούς ιούς και κάνει περισσότερο πιθανή την προσβολή τους.

Τα κρυολογήματα είναι μεταδοτικά και διαρκούν από τρεις έως έξι ημέρες, ενώ η καταρροή που προκαλούν μπορεί να επιμείνει έως και δύο εβδομάδες. Η καταρροή είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του οργανισμού να αποβάλλει τον εισβολέα μέσω της ανάπτυξης φλεγμονής στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Η λοίμωξη των αυτιών και η ρινίτιδα είναι συχνά δευτερογενείς εστίες φλεγμονής, που διεγείρονται από τον ερεθισμό των αδενοειδών εκβλαστήσεων του ρινοφάρυγγα και των ακουστικών σαλπίγγων. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα κρυολογήματα μετακινούνται στο θώρακα και προκαλούν βρογχίτιδα και εντονότερα συμπτώματα. Τονίζεται πως όλοι η συμπτωματολογία των κρυολογημάτων μπορεί να ενταθεί ή και να οφείλεται σε αλλεργία. Η αλλεργική αντίδραση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες πρέπει να διερευνηθεί με ειδικά τεστ, ώστε να αποσαφηνιστεί το αν πρόκειται για κρύωμα ή αλλεργία, καθώς και για να μην επιβαρύνονται τα συμπτώματα.

Η γρίπη προκαλείται από ιό που απαντάται σε τρεις κύριες μορφές, την Α, την Β και την C. Τα τυπικά συμπτώματα είναι ο πυρετός, η αδυναμία, ο πόνος στους μυς και στα κόκαλα, ο πονοκέφαλος και η συνολική καταβολή του οργανισμού. Η γρίπη της μορφής Α προκαλεί εντονότερα συμπτώματα από τη μορφή Β. Η γρίπη της μορφής Β και C προκαλεί συμπτώματα αντίστοιχα της σκωληκοειδίτιδας. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι ιοί της γρίπης. Με τον καιρό αναπτύσσονται νέοι ιοί ή νέα στελέχη των ιών αυτών, που μπορούν να προσβάλλουν ακόμα και άτομα που έχουν αναπτύξει ανοσία απέναντι σε παλαιότερες μορφές τους, προκαλώντας τοπικές ή πιο γενικευμένες επιδημίες. Οι διάφοροι ιοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που προκύπτουν από το φτέρνισμα και το βήχα, ή  μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Ένα ήπιο κρυολόγημα υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες χωρίς έντονα συμπτώματα. Όταν όμως η λοίμωξη επεκταθεί στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, είναι αναγκαία η επέμβαση του ειδικού ιατρού. Η παραμονή στο κρεβάτι, τα άφθονα υγρά και τα αντιβιοτικά (για την καταπολέμηση δευτερογενών λοιμώξεων από βακτήρια) όπου είναι απαραίτητα με τη συνταγή του ιατρού, είναι οι βασικές κινήσεις άμυνας. Το ζεστό ντύσιμο, οι καλά αερισμένοι χώροι και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι αποτελεσματικοί προληπτικοί παράγοντες. Για τους γηραιότερους υπάρχουν τα εμβόλια της γρίπης που πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και παρέχουν μία μέση προστασία. Τα εμβόλια αυτά δε συνιστώνται στα παιδιά κατά στο σύνηθες.  

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ