Υγεία

Εξέταση χρόνιου άγχους και στρες από την κορτιζόλη στα μαλλιά

src silverwoodhypno
Η μέτρηση της κορτιζόλης στα μαλλιά δείχνει το χρόνιο στρες ή άγχος και είναι πλέον διαθέσιμη στην Ελλάδα.

Η εξέταση συνδυάζεται και με τη μέτρηση άλλων δύο σημαντικών βιοδεικτών DNA για να μας πει αν έχει αρχίσει η επιβάρυνση της υγείας από το χρόνιο στρες ή άγχος και σε ποιο βαθμό. 

Στο παρελθόν, η κορτιζόλη ανιχνεύονταν στο αίμα, στα ούρα και στο σάλιο. Αυτές, όμως οι τιμές έδιναν το στρες την συγκεκριμένη στιγμή. Η διαφορά με την μέτρηση της κορτιζόλης των μαλλιών είναι ότι αυτή παρέχει μια μακροχρόνια εκτίμηση του επιπέδου του στρες.

Ο έλεγχος των επιπέδων του χρόνιου άγχους ή στρες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και μπορεί να βελτιώσει δραστικά τις επιλογές, τις συνήθειές μας και συνολικά τον τρόπο που ζούμε. 
«η μέτρηση κορτιζόλης στα μαλλιά είναι πολύ σημαντική εξέταση για την έκθεση στο χρόνιο στρες, τη βάση πολλών ψυχικών διαταραχών»
τονίζει ο Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Καθηγητής Ψυχιατρικής του Παν/μίου Αθηνών και Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Όπως αναφέρει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών:
«τα επίπεδα κορτιζόλης των μαλλιών έχουν  μεγαλύτερη προγνωστική αξία για την εκδήλωση π.χ. ενός καρδιακού επεισοδίου σε σχέση με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως είναι το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεσης και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος»
Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που φυσιολογικά παράγεται στον οργανισμό μας σε καταστάσεις αυξημένου κινδύνου. Όταν το σώμα μας νιώθει ότι απειλείται και πρέπει να αμυνθεί ή να απομακρυνθεί, η στιγμιαία αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης βοηθάει στο να αντιδράσει αποτελεσματικά στον κίνδυνο.

Η μακροχρόνια όμως αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης έχει δυσμενή επίδραση στην υγεία. Και αυτό γιατί η συστηματική αύξηση της κορτιζόλης προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου, των λιπιδίων, των θρομβώσεων και των φλεγμονών.


Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το εργαστήριο μοριακού ελέγχου στο τηλέφωνο: 210 9634829 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: greenbiotech.gr

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ