Υγεία

Ο καρκίνος του προστάτη αδένα

src mit

Ο καρκίνος του προστάτη αδένα είναι μία νόσος που τείνει να εξελιχθεί σε στατιστικά σημαντικό βαθμό στις μέρες μας. Προσβάλλει άνδρες, κυρίως άνω των σαράντα ετών. Σκόπιμο είναι να γνωρίζουμε τις δύο κύριες διαγνωστικές μεθόδους οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν τόσο στην πρώιμη (και ως εκ τούτου σωτήρια για τη ζωή του ασθενή) διάγνωση, όσο και στη διαφορική διάγνωση από άλλες παθήσεις αυτού του μικροσκοπικού οργάνου του ανθρώπινου σώματος.

Θεωρείται απαραίτητο κάθε άνδρας μετά την ηλικία των πενήντα ετών να διερευνά την πιθανότητα να έχει προσβληθεί από τη νόσο αυτή, ιδιαίτερα εάν στην οικογένειά του υπάρχει σχετικό περιστατικό που αφορά συγγενή πρώτου βαθμού. Σκόπιμο δε είναι σε αυτή την περίπτωση, ο έλεγχος να ξεκινά νωρίτερα και συγκεκριμένα από την ηλικία των σαράντα χρόνων.

Η πιο απλή και σύντομη μέθοδος διάγνωσης είναι η δακτυλική εξέταση, που διενεργείται από τον ουρολόγο ή παθολόγο μέσω του πρωκτού του ασθενούς, ο οποίος ξαπλώνει σε θέση που ευνοεί τον ψηλαφισμό του αδένα, στο πρόσθιο τμήμα του εντέρου. Με τη δακτυλική διερεύνηση της περιοχής ο γιατρός εκτιμά τυχόν αύξηση του μεγέθους ή της υφής του προστάτη και είναι σε θέση να προσδιορίσει σε μεγάλο ποσοστό εάν η κατάστασή είναι απολύτως φυσιολογική, ή αν υπάρχει κάποια υπερτροφία, καλοήθης ή κακοήθης. Το επόμενο βήμα, που συχνά απαιτείται να συνυπάρχει με την δακτυλική εξέταση, είναι η μέτρηση του επιπέδου του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA) στο αίμα του ασθενούς.

Με αυτή την εξέταση που είναι σαφώς πιο αξιόπιστη από την δακτυλική διερεύνηση της περιοχής, ο θεράποντας είναι σε θέση να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς μία τιμή ανώτερη των 4 ng/ml μπορεί να κινήσει υποψίες για ενδεχόμενη νόσο. Ωστόσο, σημαντικό είναι να τονίσουμε πως έως μια συγκεκριμένη τιμή, οι περισσότερες πιθανότητες τείνουν προς μία καλοήθη κατάσταση όπως η υπερπλασία του προστάτη, που εμφανίζεται σε ηλικιωμένους άνδρες. Για τιμές μεγαλύτερες των 10 ng/ml η πιθανότητα ύπαρξης κακοήθους κατάστασης αυξάνεται αρκετά και σωστό είναι ο ασθενής να παραπεμφθεί για περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις.

Ο καρκίνος του προστάτη αδένα, εφόσον εντοπιστεί σε αρχικά στάδια, έχει αρκετά καλή πρόγνωση, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιάσιμη νόσος. Αντιμετωπίζεται με χειρουργικό καθαρισμό, χημειοθεραπεία και ακτινοβόληση της περιοχής (συνδυαστικά ή όχι).

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ