Υγεία

AIDS, μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου

src ΑΠΕ ΜΠΕ

Περισσότερα από 50.000 νέα περιστατικά AIDS εμφανίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως σε όλο τον κόσμο. Σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού HIV (AIDS) στη χώρα μας καταγράφουν, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας.

Στους πρώτους μήνες του 2017, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS. Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών. Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.'Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, παρατηρούν πέρα από την αύξηση στον ιό HIV, αύξηση και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.

Η πρώτη ανακοίνωση για την ύπαρξη και αρχική ταυτοποίηση της νόσου του AIDS έγινε το 1981 από τις ΗΠΑ και μέχρι σήμερα έχουν ασθενήσει από αυτήν την νόσο περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 12.000 και παρουσιάζει απόλυτη γεωγραφική εξάπλωση και ετήσια αύξηση 7,3 %.

Η νόσος του AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome και στα ελληνικά Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) οφείλεται στον HIV (Human Immunodeficiency Virus και στα ελληνικά Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας), ο οποίος εισέρχεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου δεσμευόμενος στον υποδοχέα  CD4 που βρίσκεται στα Τ-λεμφοκύτταρα πρωτογενώς και στη συνέχεια στα μακροφάγα. Το DNA του ιού ενσωματώνεται στο DNA των κυττάρων του ανθρώπου που προσβάλλει και είτε μπορεί να παραμείνει εκεί στη λεγόμενη λανθάνουσα φάση προσβολής, είτε να αναπαράξει τον εαυτό του διασπείροντας σε περισσότερα κύτταρα την ενσωμάτωσή του.

Το μέσο χρονικό διάστημα από την αρχική επαφή με τον ιό μέχρι την ενδεχόμενη ασθένεια είναι τα 12 χρόνια. Δεν θα νοσήσουν τελικά όλοι οι φορείς του HIV και αυτό οφείλεται στην παρουσία ή μη μιας συγκεκριμένης δομής στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, ενώ όμως όλοι μπορούν να τον μεταδώσουν.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα (χημικές ουσίες που εμποδίζουν την αντιγραφή των ρετροϊών, δηλαδή των ιών που χρησιμοποιούν το RNA ως ενδιάμεσο αντιγραφής της γενετικής τους πληροφορίας) που παρέχονται για την ασθένεια έχουν μετατρέψει το AIDS από θανατηφόρα σε χρόνια νόσο. Δεν μπορούμε να πούμε όμως το ίδιο και για την Αφρική όπου νοσούν τα 2/3 του πληθυσμού, ενώ πεθαίνουν εκατομμύρια.

Ο HIV βρίσκεται στο αίμα, στη λέμφο, στο μητρικό γάλα, στο σπέρμα, στα προσπερματικά και κολπικά υγρά και μεταδίδεται:

1. μέσω σεξουαλικής επαφής με άτομο φορέα, χωρίς χρήση προφυλακτικού μέσου,

2. με χρήση κοινών μολυσμένων συριγγών στη χρήση ναρκωτικών ουσιών,

3. από την μητέρα φορέα στο παιδί τη στιγμή της γέννησης και κατά το θηλασμό,

4. μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος,

5. μέσω μολυσμένων ιατρικών εργαλείων.

Τονίζεται πως ο  HIV δεν μεταδίδεται από:

1. τον ιδρώτα,

2. το σάλιο,
 
3. τη χειραψία,

4. την αγκαλιά,

5. τη συνάθροιση ατόμων στον ίδιο χώρο,

6. την τουαλέτα,

7. τα κουνούπια,

8. τα πιάτα, τα ποτήρια κ.τ.λ.,

Με την ανακοίνωση έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε νέους και νέες ηλικίας 22 – 34 ετών, 4 στους 10 άνδρες δε χρησιμοποιούν προφυλακτικό, ενώ 7 στους 10 θα μπορούσαν να μην χρησιμοποιήσουν αν τους το ζητούσε η σύντροφός τους, μετά τις πρώτες φορές της ερωτικής συνεύρεσης. Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ώριμες μιας και μόνο 1 στις 10 δε θεωρεί το προφυλακτικό απαραίτητο, ενώ 3 στις 10 θα μπορούσαν να μην χρησιμοποιήσουν αν τους το ζητούσε ο σύντροφός τους, μετά όμως από αρκετές φορές ερωτικής συνεύρεσης.

Τα ποσοστά αυτά δείχνουν πως δυστυχώς αρκετοί νέοι αψηφούν τους κινδύνους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων και πως πρέπει να ενταθεί η ενημέρωση γύρω από τέτοιου είδους θέματα. Ο ενδεικνυόμενος τρόπος προφύλαξης είναι πάντα η χρήση προφυλακτικού και η αποφυγή ανταλλαγής σεξουαλικών αντικειμένων μεταξύ των συντρόφων.

ΠΗΓΗ

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ