Ψυχολογία

Ο έρωτας δεν αρκεί για να διατηρηθεί μια σχέση ...

src mit edu

Η ευτυχία ενός ζευγαριού σε όλη τη διάρκεια της κοινής του ζωής δεν είναι κάτι που μπορούμε να συναντήσουμε μόνο στα παραμύθια. Αυστραλοί ερευνητές "ανακάλυψαν" τι χρειάζεται για να μη χωρίσει ένα ζευγάρι και σίγουρα αυτό δεν είναι μόνον ο έρωτας.

Η ηλικία του ζευγαριού, οι προηγούμενες σχέσεις και ακόμα το αν καπνίζει κάποιος από τους δυο ή όχι, είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια του γάμου, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. Η μελέτη με τίτλο "What's Love Got to Do With It" "Τι σχέση έχει η αγάπη με αυτό;", έγινε σε 2.500 ζευγάρια, τα οποία είναι παντρεμένα ή συζούν, από το 2001 ως το 2007, με σκοπό να εντοπιστούν οι παράγοντες εκείνοι που οδηγούν στη διατήρηση της σχέσης ενός ζευγαριού ή στο χωρισμό.

Οι αυστραλοί ερευνητές βρήκαν ότι εάν ο σύζυγος είναι εννέα ή περισσότερα χρόνια μεγαλύτερος από τη γυναίκα, οι πιθανότητες για διαζύγιο είναι διπλάσιες, όπως και για τους άνδρες που παντρεύονται πριν συμπληρώσουν τα 25 τους χρόνια. Τα παιδιά είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την μακροβιότητα ενός γάμου ή μιας σχέσης, με το ένα πέμπτο των ζευγαριών που είχαν παιδιά πριν από το γάμο-είτε από προηγούμενη σχέση ή από την ίδια- να έχουν χωρίσει, ενώ το ποσοστό των ζευγαριών που δεν είχαν παιδιά προ του γάμου και χώρισαν ανέρχεται στο 9%. Οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για παιδιά απ' ό,τι οι σύζυγοί τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν στο διαζύγιο.

Οι γονείς και των δυο πλευρών παίζουν επίσης ρόλο στη σχέση του ζευγαριού. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι το 16% των ανδρών και των γυναικών οι γονείς των οποίων είναι διαζευγμένοι, χωρίζουν κι αυτοί, ενώ το ποσοστό αυτών που καταλήγουν στο χωρισμό παρά το γεγονός ότι οι γονείς τους παραμένουν μαζί ανέρχεται στο 10%. Επίσης, άνθρωποι που παντρεύονται για δεύτερη ή τρίτη φορά έχουν πιθανότητες 90% να χωρίσουν σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει ένα μόνο γάμο.

Αλλά και το χρήμα παίζει ρόλο στη μακροβιότητα της σχέσης κι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο από το 16% των ζευγαριών που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή στις περιπτώσεις που ο άνδρας-και όχι η γυναίκα- είναι άνεργος, χώρισαν ενώ το ποστοστό των ευκατάστατων ζευγαριών που οδηγήθηκαν στο χωρισμό ανέρχεται στο 9%. Επίσης τα ζευγάρια που μόνον ο ένας καπνίζει έχουν περισσότερες πιθανότητες να δουν τη σχέση τους να καταλήγει σε αποτυχία.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ