src kerty edu Φύση
Φύση
Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη

Η Κερκίνη, στη σημερινή της μορφή, είναι μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή του φράγματος στο Στρυμόνα. Στην περιοχή όμως προϋπήρχε υγρότοπος και έτσι η λίμνη συνεχίζει να φιλοξενεί σημαντικό πλήθος και αριθμό ειδών ενώ παραμένει σημαντικός μεταναστευτικός σταθμών πολλών σπάνιων πουλιών. Είναι μάλιστα μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας όπου εκτρέφονται ακόμη νεροβούβαλοι.

Ταύγετος Φύση
Φύση
Απειλούνται οι οάσεις της άγριας ζωής στο Αιγαίο

Διαρκώς εντείνονται οι απειλές που αντιμετωπίζουν σπάνια, απειλούμενα και ενδημικά είδη στο Αιγαίο καθώς οι νησιωτικοί υγρότοποι που τα φιλοξενούν είναι πλέον τα περισσότερο απειλούμενα οικοσυστήματα του Αιγαίου, επισημαίνει το WWF Ελλάς. Τα μπαζώματα, οι επιχωματώσεις, οι εκχερσώσεις, η δόμηση και η ρύπανση με στερεά απορρίμματα είναι οι κυριότερες παράνομες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν και συρρικνώνουν τους νησιωτικούς υγροτόπους της Ελλάδας.

src siencepoles Φύση
Φύση
Το πραγματικό κόστος του Άνθρακα

Ο Άνθρακας αποδεικνύεται ότι δεν είναι ούτε φθηνός αλλά ούτε και καθαρός, μέσα από την νέα έκθεση της Greenpeace Το πραγματικό κόστος του Άνθρακα. Η έκθεση αυτή αποτιμά το πραγματικό κόστος του άνθρακα, υπολογίζοντας της αλλαγής του κλίματος, τα προβλήματα υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα.

Βρέσθενα Λακωνίας Φύση
Φύση
Το Χρυσό Βουνό

Όταν ήμουν μικρός αντιπαθούσα τη φύση. Δεν άντεχα να είμαι μακριά από την πόλη. Κοίτα αυτό το ηλιοβασίλεμα! μου έλεγαν κι εγώ σκεφτόμουν όλες τις εκπομπές που έχανα στην τηλεόραση. Πάμε να δούμε το ποτάμι! μου πρότειναν κι εγώ ευχόμουν να ήμουν στο κέντρο της πόλης για να πάω σινεμά, να δω τις βιτρίνες των δισκάδικων και να ενημερωθώ απο τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Ευτυχώς δεν είναι όλα τα παιδιά έτσι. Και σίγουρα δεν είναι έτσι η Στέλλα και ο Στέφανος, οι δύο χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν στα παιδικά βιβλία που γράφω.

Γόλα Λακωνίας Φύση
Φύση
Καταστροφικό για το κλίμα το Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα απέτυχαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.Το Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια που ανακοινώθηκε σήμερα, προβλέπει πλασματικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης για τη ρυπογόνο βιομηχανία. Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πακέτου επισκιάζει τις παράλληλες εργασίες της παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος στο Πόζναν, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα.

Τόνος Φύση
Φύση
Βουλιάζει η συμφωνία για την σωτηρία του τόνου!

Η Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου ICCAT αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ανίκανη να διαχειριστεί την αποκατάσταση των αποθεμάτων του ερυθρού τόνου, παρα όλο που το είδος απειλείται από εξαφάνιση. Απαράδεκτη και καταστροφική χαρακτηρίζει η Greenpeace τη σημερινή κατάληξη της 16ης Ετήσιας Συνάντησης της ICCAT. Η έκβαση της συνάντησης δημιουργεί ένα κενό το οποίο πρέπει τώρα να συμπληρωθεί από άλλους διεθνείς φορείς όπως η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας CITES.

Βρέσθενα Λακωνίας Φύση
Φύση
Τρεις πλανήτες για τους Έλληνες!

Σχεδόν τρεις πλανήτες θα χρειαζόταν η ανθρωπότητα αν ακολουθούσε τον σημερινό τρόπο ζωής των Ελλήνων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η έκθεση Ζωντανός Πλανήτης 2008 της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που μετρά τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους. Δυστυχώς για άλλη μία φορά η χώρα μας βρίσκεται στη λάθος κορυφή μίας ακόμη παγκόσμιας λίστας.