src wikimedia Φύση
Φύση
Βίδρα (Lutra lutra)

Η βίδρα είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ορεινών ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Η βίδρα έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους βιοτόπους της. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Οι κίνδυνοι για την επιβίωση της βίδρας προέρχονται από τον άνθρωπο.

src zougla Φύση
Φύση
Όργιο λαθροϋλοτομίας στο Πήλιο

Απρόσκοπτα συνεχίζεται η λαθροϋλοτομία στο Πήλιο. Τα δάση αποψιλώνονται εξαιτίας της αδράνειας του Δασαρχείου Βόλου, τονίζει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, τα μέλη της οποίας σε κάθε δρομολόγιο που κάνουν στο οδικό κύκλωμα του Πηλίου διαπιστώνουν σωρεία παραβάσεων. Φορτηγά πηγαινοέρχονται χωρίς έλεγχο.

src filetransit Φύση
Φύση
Η διάβρωση τρώει τις ακτές στην Κρήτη με βάση νέα μελέτη

Το άκρως σοβαρό θέμα της... απώλειας παραλιών και ακτών στην Κρήτη συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Κώστας Συνολάκης, παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα μελέτη.

src lifemag Φύση
Φύση
Κατά φύσιν ζην...

Η ορειβασία, η κολύμβηση, η περιήγηση, τα σπορ, ο ρεμβασμός, ο φυσικός και ήρεμος ύπνος τονώνουν ψυχή και σώμα. Η καλαισθησία του ανθρώπου ανακαλύπτεται ή γίνεται πιο ευαίσθητη, όταν στη φύση βλέπει τα γραφικά ακρογιάλια, τα ποτάμια, τις χαράδρες, τα βουνά, τα ζώα, τα λουλούδια, τα χρώματα.

src GIs Φύση
Φύση
Σαχάρα, η απόλυτη έρημος

Η Σαχάρα είναι η αμμώδης έκταση ερήμου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για περιοχή ακαλλιέργητη και με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Στην διάλεκτο των Βέρβερων καλείται σαχρά και σημαίνει έκταση με χρώμα παραπλήσιο στο ξανθό. Διασχίζει την Αφρική από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως την Κοιλάδα του Νείλου.

src lifemag Φύση
Φύση
Η Ευρώπη είχε παγώσει την εποχή του Ομήρου σύμφωνα με νέα έρευνα

Την εποχή που γράφονταν τα Ομηρικά έπη, πριν από περίπου 2.800 χρόνια, η Ευρώπη πέρασε από μία ξαφνική περίοδο πτώσης της θερμοκρασίας της, η οποία προκλήθηκε από την εξασθένηση της δραστηριότητας του Ήλιου, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και στο μέλλον, αντισταθμίζοντας την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.

src lifemag gr Φύση
Φύση
Ένα στα πέντε φυτά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαφάνισης

Η πιο πλήρης επιστημονική μελέτη των φυτών που έχει γίνει ποτέ διεθνώς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον ένα στα πέντε φυτά (ποσοστό 22%) του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ένα ποσοστό ανάλογο με τα απειλούμενα θηλαστικά. Αν και η νέα εκτίμηση εγείρει ανησυχίες, είναι πολύ πιο αισιόδοξη από μια προηγούμενη.

src wikkipedia Φύση
Φύση
Ιμαλάια, η υψηλότερη οροσειρά

Τα Ιμαλάια είναι η υψηλότερη οροσειρά της Γης. Βρίσκονται στην Ασία, όπου χωρίζουν την Ινδική υποήπειρο από το οροπέδιο του Θιβέτ. Το όνομα Ιμαλάια προέρχεται από την σανσκριτική φράση himalaya, που σημαίνει η κατοικία του χιονιού. Λόγω του μεγέθους και της έκτασής τους, τα Ιμαλάια αποτέλεσαν φυσικό εμπόδιο στις μετακινήσεις των λαών για χιλιάδες χρόνια.