src lifemag Φύση
Φύση
Έβρος, μια γεύση της φύσης

Ο νομός Έβρου ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση νομούς της Ελλάδας και ένας από εκείνους με την υψηλότερη βιοποικιλότητα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη γεωγραφική του θέση και στην παρουσία του ποταμού Έβρου δίπλα στις δασωμένες ανατολικές απολήξεις της Ροδόπης, στη μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα και τη μικρή επίδραση τους ανθρώπου.

src GIs Φύση
Φύση
Σαχάρα, η απόλυτη έρημος

Η Σαχάρα είναι η αμμώδης έκταση ερήμου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για περιοχή ακαλλιέργητη και με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Στην διάλεκτο των Βέρβερων καλείται σαχρά και σημαίνει έκταση με χρώμα παραπλήσιο στο ξανθό. Διασχίζει την Αφρική από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως την Κοιλάδα του Νείλου.

src lifemag Φύση
Φύση
Η Ευρώπη είχε παγώσει την εποχή του Ομήρου σύμφωνα με νέα έρευνα

Την εποχή που γράφονταν τα Ομηρικά έπη, πριν από περίπου 2.800 χρόνια, η Ευρώπη πέρασε από μία ξαφνική περίοδο πτώσης της θερμοκρασίας της, η οποία προκλήθηκε από την εξασθένηση της δραστηριότητας του Ήλιου, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και στο μέλλον, αντισταθμίζοντας την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.

src lifemag gr Φύση
Φύση
Ένα στα πέντε φυτά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαφάνισης

Η πιο πλήρης επιστημονική μελέτη των φυτών που έχει γίνει ποτέ διεθνώς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον ένα στα πέντε φυτά (ποσοστό 22%) του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ένα ποσοστό ανάλογο με τα απειλούμενα θηλαστικά. Αν και η νέα εκτίμηση εγείρει ανησυχίες, είναι πολύ πιο αισιόδοξη από μια προηγούμενη.

src wikkipedia Φύση
Φύση
Ιμαλάια, η υψηλότερη οροσειρά

Τα Ιμαλάια είναι η υψηλότερη οροσειρά της Γης. Βρίσκονται στην Ασία, όπου χωρίζουν την Ινδική υποήπειρο από το οροπέδιο του Θιβέτ. Το όνομα Ιμαλάια προέρχεται από την σανσκριτική φράση himalaya, που σημαίνει η κατοικία του χιονιού. Λόγω του μεγέθους και της έκτασής τους, τα Ιμαλάια αποτέλεσαν φυσικό εμπόδιο στις μετακινήσεις των λαών για χιλιάδες χρόνια.

src scientificamerican Φύση
Φύση
Ηλεκτρονικά σκουπίδια, ένα επιδεινούμενο πρόβλημα

Κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις και όλα τα άλλα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά αγαθά που γεμίζουν τη ζωή μας, γεμίζουν στη συνέχεια και τις χωματερές, αν δεν καταλήγουν σε αναπτυσσόμενες χώρες για να αποσυναρμολογηθούν, συχνά από παιδιά, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία. Τα σκουπίδια αυτά αποτελούν ταχύτατα επιδεινούμενο πρόβλημα.

src moneywise Φύση
Φύση
Νέο μέτωπο κατά της κλιματικής αλλαγής

Τη συγκρότηση μιας νέας διεθνούς συμμαχίας κατά της κλιματικής αλλαγής - μακριά από το πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο- ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Στόχος της θα είναι ο περιορισμός όχι του διοξειδίου του άνθρακα, στον οποίο εστιάζουν οι υπόλοιπες προσπάθειες, αλλά οι λεγόμενοι βραχύβιοι ρύποι.

src GIs Φύση
Φύση
Μαύρη Θάλασσα, το μεγαλύτερο μη οξυγωνομένο σύστημα

Η Μαύρη Θάλασσα (γνωστή και ως Εύξεινος Πόντος) είναι μία εσωτερική θάλασσα μεταξύ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μικράς Ασίας. Συνδέεται με τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου και της Θάλασσας του Μαρμαρά, και με τη Θάλασσα του Αζόφ μέσω του Ισθμού του Κερχ. Η εισροή θαλασσινού νερού μέσω του Βοσπόρου αγγίζει τα 200 Km3 το χρόνο.