src scientificamerican Φύση
Φύση
Ηλεκτρονικά σκουπίδια, ένα επιδεινούμενο πρόβλημα

Κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις και όλα τα άλλα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά αγαθά που γεμίζουν τη ζωή μας, γεμίζουν στη συνέχεια και τις χωματερές, αν δεν καταλήγουν σε αναπτυσσόμενες χώρες για να αποσυναρμολογηθούν, συχνά από παιδιά, με ολέθριες συνέπειες για την υγεία. Τα σκουπίδια αυτά αποτελούν ταχύτατα επιδεινούμενο πρόβλημα.

src moneywise Φύση
Φύση
Νέο μέτωπο κατά της κλιματικής αλλαγής

Τη συγκρότηση μιας νέας διεθνούς συμμαχίας κατά της κλιματικής αλλαγής - μακριά από το πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο- ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Στόχος της θα είναι ο περιορισμός όχι του διοξειδίου του άνθρακα, στον οποίο εστιάζουν οι υπόλοιπες προσπάθειες, αλλά οι λεγόμενοι βραχύβιοι ρύποι.

src GIs Φύση
Φύση
Μαύρη Θάλασσα, το μεγαλύτερο μη οξυγωνομένο σύστημα

Η Μαύρη Θάλασσα (γνωστή και ως Εύξεινος Πόντος) είναι μία εσωτερική θάλασσα μεταξύ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μικράς Ασίας. Συνδέεται με τη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου και της Θάλασσας του Μαρμαρά, και με τη Θάλασσα του Αζόφ μέσω του Ισθμού του Κερχ. Η εισροή θαλασσινού νερού μέσω του Βοσπόρου αγγίζει τα 200 Km3 το χρόνο.

src wikkipedia Φύση
Φύση
Οι Άλπεις, το απόλυτο όνειρο

Οι Άλπεις είναι το συλλογικό όνομα ενός εκ των μεγάλων συστημάτων οροσειράς στην Ευρώπη, εκτεινόμενες από την Αυστρία και την Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν και της Γερμανίας έως την Γαλλία στα δυτικά. Η λέξη Άλπεις σημαίνει βουνά. Το ψηλότερο βουνό στις Άλπεις είναι το Μον Μπλαν με 4.810 μέτρα στα Γαλλό-Ιταλικά σύνορα.

src EE Φύση
Φύση
Σχέδιο για την προστασία των ειδών και των ενδιαιτημάτων

Νέα πολιτική για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα εξαφάνισης των ειδών έως το 2020, να αποκατασταθούν στο μέγιστο τα φυσικά οικοσυστήματα της ΕΕ και να αυξηθεί η συμβολή της Ένωσης στην επίλυση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος. Η παγκόσμια βιοποικιλότητα - η ποικιλία των οικοσυστημάτων, των ειδών και των γενετικών διαφορών - κινδυνεύει.

src bu edu Φύση
Φύση
Νέος πρόγονος του ανθρώπου ηλικίας 3,6 εκατ. ετών

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων βρήκε στην Αιθιοπία και μελέτησε ένα τμήμα σκελετού ηλικίας 3,58 εκατ. ετών, που εκτιμούν ότι ανήκει σε ένα πρώιμο πρόγονο του ανθρώπου, συγγενή της διάσημης Λούσι και αρχαιότερο κατά περίπου 400.000 χρόνια σε σχέση με αυτήν. Το απολίθωμα, που ανήκει στο ίδιο είδος ανθρωπίδη που ανήκει και η Λούσι, στον Αυστραλοπίθηκο.

src EE Φύση
Φύση
Καθαρή ενέργεια για έναν καθαρό κόσμο σε όλους μας!

Οι τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας καθώς και δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα έλαβαν τη μερίδα του λέοντος από την επιπλέον χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει επιπλέον 50 δις ευρώ για την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας τα ερχόμενα 10 χρόνια, τριπλασιάζοντας έτσι τις σημερινές της επενδύσεις.

src post gazette Φύση
Φύση
Το ένα πέμπτο των ζώων και φυτών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Περίπου ένα στα πέντε σπονδυλωτά ζώα και φυτά της Γης απειλείται με αφανισμό, σύμφωνα με την μεγαλύτερη έως τώρα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από 174 ερευνητές ανά τον κόσμο και έρχεται να αναδείξει για μια ακόμη φορά την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC.