src adoption articles Υγεία
Υγεία
Πρόληψη των ασθενειών και προαγωγή της υγείας

Ποτέ άλλοτε οι πολίτες της ΕΕ δεν ζούσαν περισσότερο, το δε προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς. Η υγεία όμως του πληθυσμού της ΕΕ θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, ενώ πολλά θα μπορούσαν να γίνουν για την πρόληψη της νοσηρότητας και της πρόωρης θνησιμότητας. Οι σημαντικότεροι καθοριστικοί για την υγεία παράγοντες είναι οι επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και οι απορρέουσες από αυτές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Στη βελτίωση αυτών των συνθηκών στοχεύουν οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ.

src worldpress Υγεία
Υγεία
Καρδιαγγειακά νοσήματα και Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα νοσήματα αυτά, που ευθύνονται για 2 εκατομμύρια θανάτους (το 40% περίπου) κάθε χρόνο, προσβάλλουν την καρδιά και τα συγγενή αιμοφόρα αγγεία και εμφανίζονται με διάφορες μορφές, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν τα νοσήματα αυτά στα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπολογίζεται σε περίπου 110 δις ευρώ (2006), ποσό που αντιστοιχεί σε 223 ευρώ κατά κεφαλήν ετησίως, δηλαδή στο 10% περίπου των συνολικών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την ΕΕ.

src nationalgeographic Υγεία
Υγεία
Κοινή η γρίπη, αλλά σπάνιες οι επιδημίες

Η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτικό ιογενές νόσημα που συνήθως λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας κατά τους ψυχρούς μήνες. Μεγάλες επιδημίες ανθρώπινης γρίπης είναι σπάνιες, αλλά κατά περιόδους σημειώνονται εξάρσεις σοβαρότερες από τις συνήθεις εποχικές, οπότε στην περίπτωση αυτή μιλάμε για πανδημία. Μπορούμε να μιλάμε για πανδημία όταν εμφανίζεται ένας νέος ιός γρίπης που αρχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως τόσο εύκολα όσο και μία απλή γρίπη.

src desktoprating Υγεία
Υγεία
4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Ο καρκίνος είναι παλιός γνώριμος του ανθρώπου, δεδομένου ότι υπάρχουν καταγραφές περιστατικών νεοπλασματικών ασθενειών από τα πρώτα χρόνια της ιστορικής καταγραφής γεγονότων. Θα έλεγε κανείς πως ο καρκίνος είναι συνδεδεμένος με τη ζωή, αποτελώντας μια παρέκκλιση της λειτουργίας των κυττάρων, δηλαδή των δομικών λίθων των ζωντανών οργανισμών. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον γνώριζαν πολύ καλά και μάλιστα ονόμαζαν ως ηλικία του καρκίνου τη μεγαλύτερη ηλικία για την εποχή, δηλαδή πάνω από 40 ετών.

Breast Cancer Υγεία
Υγεία
Ιδιαίτερα μειωμένος ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου

Λιγότεροι από τους μισούς επιβεβλημένους προσυμπτωματικούς ελέγχους για καρκίνο πραγματοποιούνται στις χώρες της ΕΕ, ενώ τα ποσοστά θανάτου προβλέπεται να αυξηθούν αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Το 2003, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συνέστησαν στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μεγάλης κλίμακας προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για άτομα τα οποία κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο εξαιτίας γενετικών παραγόντων, όπως η ηλικία και το φύλο.

src nuigalway Υγεία
Υγεία
Διπλασιασμός των δωρητών οργάνων

Το 2001 ο τότε υπουργός υγείας της Μ. Βρετανίας ξεκίνησε μια προσπάθεια για το διπλασιασμό των εγγεγραμμένων δωρητών οργάνων ώστε να μετριαστεί το πρόβλημα της εξασφάλισης μοσχευμάτων για τους 5.532 ασθενείς που ήταν τότε στη λίστα αναμονής. Στόχος ήταν ο διπλασιασμός των 8 εκατομμυρίων εν δυνάμει δωρητών έως το 2010. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε ένα χρόνο νωρίτερα και σήμερα στη Μ. Βρετανία 16 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να γίνουν δωρητές οργάνων μετά θάνατον, αριθμός που αντιστοιχεί στο 26% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

src fashion heart Υγεία
Υγεία
Αύξηση των θανάτων από χρήση ναρκωτικών

Ο αριθμός των θανάτων από χρήση ναρκωτικών αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης καταφέρνουν να φθάσουν στην αγορά της Ευρώπης. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης στην Ευρώπη προέρχονται από το Αφγανιστάν, του οποίου η παραγωγή οπίου έσπασε κάθε ρεκόρ. Η αύξηση των θανάτων δεν είναι σημαντική αλλά έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι στις αρχές της δεκαετίας οι θάνατοι από ναρκωτικά παρουσίαζαν μειωτική τάση.

src clemson Υγεία
Υγεία
Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τον έλεγχο του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αντιπροσωπεύει το 32% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού το 11% στους άνδρες. Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν, εκτός αν ληφθούν προληπτικά μέτρα για τη μείωση των θανάτων από καρκίνο.