Breast Cancer Υγεία
Υγεία
Ιδιαίτερα μειωμένος ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου

Λιγότεροι από τους μισούς επιβεβλημένους προσυμπτωματικούς ελέγχους για καρκίνο πραγματοποιούνται στις χώρες της ΕΕ, ενώ τα ποσοστά θανάτου προβλέπεται να αυξηθούν αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Το 2003, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συνέστησαν στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μεγάλης κλίμακας προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για άτομα τα οποία κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο εξαιτίας γενετικών παραγόντων, όπως η ηλικία και το φύλο.

src nuigalway Υγεία
Υγεία
Διπλασιασμός των δωρητών οργάνων

Το 2001 ο τότε υπουργός υγείας της Μ. Βρετανίας ξεκίνησε μια προσπάθεια για το διπλασιασμό των εγγεγραμμένων δωρητών οργάνων ώστε να μετριαστεί το πρόβλημα της εξασφάλισης μοσχευμάτων για τους 5.532 ασθενείς που ήταν τότε στη λίστα αναμονής. Στόχος ήταν ο διπλασιασμός των 8 εκατομμυρίων εν δυνάμει δωρητών έως το 2010. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε ένα χρόνο νωρίτερα και σήμερα στη Μ. Βρετανία 16 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να γίνουν δωρητές οργάνων μετά θάνατον, αριθμός που αντιστοιχεί στο 26% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

src fashion heart Υγεία
Υγεία
Αύξηση των θανάτων από χρήση ναρκωτικών

Ο αριθμός των θανάτων από χρήση ναρκωτικών αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης καταφέρνουν να φθάσουν στην αγορά της Ευρώπης. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης στην Ευρώπη προέρχονται από το Αφγανιστάν, του οποίου η παραγωγή οπίου έσπασε κάθε ρεκόρ. Η αύξηση των θανάτων δεν είναι σημαντική αλλά έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι στις αρχές της δεκαετίας οι θάνατοι από ναρκωτικά παρουσίαζαν μειωτική τάση.

src clemson Υγεία
Υγεία
Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τον έλεγχο του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αντιπροσωπεύει το 32% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού το 11% στους άνδρες. Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν, εκτός αν ληφθούν προληπτικά μέτρα για τη μείωση των θανάτων από καρκίνο.

HIV Υγεία
Υγεία
Νέα δεδομένα για το λέμφωμα Burkitt

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν τα γονίδια εκείνα που ευθύνονται για την εκδήλωση του λεμφώματος Burkitt σε ανθρώπους που προσβάλλονται από τον ιό Epstein Barr (EBV). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και αποτελεί επανάσταση για την κατανόηση του μηχανισμού που γεννά το λέμφωμα Burkitt, αλλά και την εύρεση τρόπων καταστολής του και συνεπώς στοχευμένης θεραπείας.

src prowine Υγεία
Υγεία
Ο τραυλισμός ως μηχανισμός διαταραχής του λόγου

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας ήταν ανέκαθεν η ομιλία. Ωστόσο, πολλές και ποικίλες είναι οι διαταραχές που μπορούν να παρουσιαστούν στην καθημερινή ομιλία του ανθρώπου. Αν και έχουν γίνει πολλαπλές προσπάθειες να διερευνηθεί η διαταραχή του τραυλισμού τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, τα αίτια πρόκλησης του ποικίλουν. Επιγραμματικά αναφέρουμε, ότι στην γένεση του τραυλισμού μπορεί να παίζουν ρόλο κληρονομικοί, οργανικοί, γλωσσικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

src skolwebb Υγεία
Υγεία
Περισσότερες πληροφορίες για τα φάρμακα

Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για τα φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή, ώστε οι καταναλωτές να προστατεύονται καλύτερα από τα παραποιημένα φάρμακα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει προτάσεις για βελτίωση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς θα καταναλώνουν ασφαλή και καινοτόμα φάρμακα σε προσιτές τιμές.

src uab edu Υγεία
Υγεία
Δώρισε ένα όργανο, σώσε μια ζωή!

Σήμερα, 56.000 περίπου ασθενείς σε όλη την ΕΕ περιμένουν για μια εγχείριση μεταμόσχευσης. Κάθε μέρα δώδεκα απο αυτούς πεθαίνουν περιμένοντας τη δωρεά ενός οργάνου. Με βάση τα ανησυχητικά αυτά στατιστικά στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αυξήσει τις δωρεές οργάνων, μεταξύ άλλων, ενθαρρύνοντας τις χώρες της ΕΕ να ανταλλάσσουν συχνότερα όργανα μεταξύ τους. Αν και μερικές χώρες το κάνουν ήδη, αυτό είναι σπάνιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, επίσης, τη θέσπιση κοινών ευρωπαϊκών προτύπων για τις δωρεές οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.