Κατάθλιψη Υγεία
Υγεία
Ορμόνες για τις διαταραχές ταυτότητας φύλου στα παιδιά

Η διεθνής Εταιρεία Ενδοκρινολογίας εξέδωσε κάποιες οδηγίες για τη συμβολή της ενδοκρινολογίας στην αντιμετώπιση διαταραχών ταυτότητας φύλου σε παιδιά και εφήβους. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, που θεωρούνται αμφιλεγόμενες, συνιστάται σε εξαιρετικές περιπτώσεις η καθυστέρηση της εφηβείας με ειδική ορμονική αγωγή ώστε τα παιδιά να έχουν το χρόνο είτε να συμφιλιωθούν με το σώμα τους είτε να αποφασίσουν, όταν ενηλικιωθούν, αν τελικά θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγή φύλου. Οι διαταραχές ταυτότητας φύλου μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρά προβλήματα.

src uknscn Υγεία
Υγεία
Τι είναι ο μυελός των οστών και τι η μεταμόσχευση;

Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, δηλαδή τις πρόδρομες μορφές των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων που κυκλοφορούν στο αίμα. Αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα υπάρχουν σε μικρό ποσοστό και στο αίμα, ενώ αρκετά μεγάλος αριθμός τους ανευρίσκεται και στο αίμα του ομφαλίου λώρου. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με τον νωταίο μυελό.

src GIs Υγεία
Υγεία
Εμβόλιο κατά του HPV ... τι να κάνω;

Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων θα πρέπει απαραιτήτως να συνδυασθεί με τον προληπτικό έλεγχο, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προστασία έναντι της νόσου. Μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές με υψηλή ανοσογονικότητα και αποτελεσματικότητα.

src adoption articles Υγεία
Υγεία
Ευρωπαϊκή ημέρα σπάνιων ασθενειών, ακούστε τη φωνή 12.000 ασθενών

Για την προβολή της ευρωπαϊκής ημέρας σπάνιων ασθενειών, η αρμόδια για την υγεία επίτροπος, κυρία Aνδρούλλα Βασιλείου, φιλοξένησε στις Βρυξέλλες την παρουσίαση ενός σημαντικού και αξιόλογου βιβλίου με τίτλο Η φωνή 12.000 ασθενών. Το βιβλίο αυτό, που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σπάνιων Ασθενειών (EURORDIS) και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχει μια μοναδική εικόνα σχετικά με τις προοπτικές των ασθενών όσον αφορά τη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη σπάνιων ασθενειών.

src nuigalway Υγεία
Υγεία
Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων για τα Ελληνικά δεδομένα το 2008

Το κλείσιμο του 2008 αναδεικνύει τη δραστηριότητα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ως μια από τις επιτυχέστερες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, καθώς σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 54% στον αριθμό των δοτών οργάνων και 89% στις πραγματοποιούμενες μεταμοσχεύσεις, σε σχέση με το 2007. Πιο συγκεκριμένα από τις αρχές του 2008 οι 97 εκλιπόντες δότες χάρισαν ζωή σε 264 ασθενείς, που μεταμοσχεύτηκαν με νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ ή νεφρούς.

Ευρώπη 01 Υγεία
Υγεία
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας διευκολύνει τα άτομα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στη διάρκεια προσωρινών επισκέψεων στο εξωτερικό. Συνεπώς, αν πρόκειται να φύγετε για διακοπές, επαγγελματικό ταξίδι ή σύντομη ανάπαυλα ή έχετε σκοπό να σπουδάσετε στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκτήσει μια κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε χρόνο, φασαρία και χρήματα αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό.

src kbiministries Υγεία
Υγεία
Ζιμπάμπουε: Η επιδημία χολέρας αποτελεί απλά την κορυφή στο παγόβουνο της κρίσης

Η ανθρωπιστική κρίση στη Ζιμπάμπουε συνεχίζει να επιδεινώνεται δραματικά, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Οι ιατρικές ομάδες της οργάνωσης έχουν περιθάλψει μέχρι στιγμής περίπου 45.000 ασθενείς, δηλαδή περίπου το 75% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επιδημίας χολέρας στη χώρα, μίας επιδημίας που ακόμα δεν έχει τελειώσει. Η σοβαρότητα της επιδημίας αυτής αποτελεί μόνο μία πτυχή της δυσμενούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας της Ζιμπάμπουε.

src adoption articles Υγεία
Υγεία
Πρόληψη των ασθενειών και προαγωγή της υγείας

Ποτέ άλλοτε οι πολίτες της ΕΕ δεν ζούσαν περισσότερο, το δε προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς. Η υγεία όμως του πληθυσμού της ΕΕ θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, ενώ πολλά θα μπορούσαν να γίνουν για την πρόληψη της νοσηρότητας και της πρόωρης θνησιμότητας. Οι σημαντικότεροι καθοριστικοί για την υγεία παράγοντες είναι οι επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και οι απορρέουσες από αυτές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Στη βελτίωση αυτών των συνθηκών στοχεύουν οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ.