src iowa Ψυχολογία
Ψυχολογία
Καμπανάκι για άγχος και στρες στην εργασία

Σύμβουλοι του Βρετανικού ΕΣΥ τονίζουν ότι οι εργοδότες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα επίπεδα άγχους και στρες στο περιβάλλον εργασίας. Ενδεικτικό της σοβαρότητας του προβλήματος είναι ότι η πίεση και το άγχος οδηγεί σε σοβαρές ψυχικές παθήσεις.

src deviantart Ψυχολογία
Ψυχολογία
Σεβασμός της αυτονομίας μέχρις εσχάτων

Νοσοκομειακοί γιατροί του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Norwich αναγκάστηκαν να μην επέμβουν θεραπευτικά ώστε να αποτρέψουν την αυτοκτονία νεαρής γυναίκας σεβόμενοι τις επιθυμίες της. Το γεγονός αυτό συνέβη το 2007 αλλά πήρε δημοσιότητα με την πρόσφατη έκδοση της απόφασης δικαστικής έρευνας που εξέτασε κατά πόσον οι γιατροί του νοσοκομείου ενήργησαν νόμιμα στην περίπτωση αυτή.

src gamesdaily Ψυχολογία
Ψυχολογία
Είναι τα βιντεοπαιχνίδια αθώα;

Υπάρχει άραγε σχέση ανάμεσα στα γραφικά των βιντεοπαιχνιδιών, όπου τα πάντα επιτρέπονται, και σε τραγικά περιστατικά βίας όπως αυτό που συνέβει το Νοέμβριο του 2007 σε σχολείο στη Φινλανδία; Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν ορισμένες χώρες, οι οποίες είτε απαγόρευσαν είτε ανέστειλαν την πώληση βιντεοπαιχνιδιών.

src GIs Ψυχολογία
Ψυχολογία
Η ισότητα σε περιόδους κρίσης

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ, η ύφεση μπορεί να πλήξει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες και να διαιωνίσει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Ήδη στις καλές εποχές, η ανεργία και η φτώχεια πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες.

src Getty Images Ψυχολογία
Ψυχολογία
Επιτρεπτή η άμβλωση με κριτήριο το φύλο

Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας της Σουηδίας αποφάσισε ότι με βάση τον ισχύοντα σουηδικό νόμο πρέπει να θεωρούνται επιτρεπτές οι αμβλώσεις που βασίζονται αποκλειστικά στο λόγο ότι το φύλο του παιδιού δεν είναι αυτό που η εγκυμονούσα γυναίκα επιθυμεί. Αποφάσισε επίσης ότι αιτήσεις που αφορούν αποκλειστικά στον προσδιορισμό του φύλου του παιδιού, χωρίς να έχουν ως αντικείμενο κάποια ιατρική διάγνωση, επιτρέπονται και πρέπει να γίνονται δεκτές με βάση τη σουηδική νομοθεσία.

src burtonini Ψυχολογία
Ψυχολογία
Νόμος, που απαγορεύει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Από το 2002, ο αριθμός των Βρετανών υπηκόων που επισκέπτονται την ελβετική κλινική Dignitas που αναλαμβάνει υποβοηθήσεις σε αυτοκτονία αυξάνεται ραγδαία. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νόμου που απαγορεύει την υποβοήθηση σε αυτοκτονία στην Μεγάλη Βρετανία και επαναφέρει το θέμα της τροποποίησής του. Η ελβετική κλινική Dignitas ιδρύθηκε το 1998 και από τότε έχει συνδράμει εκατοντάδες ανθρώπους που πάσχουν από θανατηφόρες ασθένειες στην αυτοκτονία.

src mit edu Ψυχολογία
Ψυχολογία
64 % του πληθυσμού έχει το αίσθημα του ανικανοποίητου

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του τομέα κοινωνικής ψυχολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 64 % των πολιτών των χωρών μελών του σκληρού πυρήνα έχει το αίσθημα του ανικανοποίητου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε δηλώνουν ικανοποιημένοι από την καθημερινότητά τους και θα ήθελαν κάτι διαφορετικό. Η παρατήρηση αυτή έχει δύο βασικές αιτίες. Κύριο πρόβλημα είναι τα ζητήματα της καθημερινότητας που βαραίνουν και ρίχνουν τη διάθεση δημιουργώντας μια κακή αίσθηση των πραγμάτων και μια τάση αλλαγής.

src mhagstl Ψυχολογία
Ψυχολογία
Δεδομένα για την άσκηση βίας σε γυναίκες

Η άσκηση βίας σε γυναίκες και κορίτσια είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος που μειώνει τα επίπεδα υγείας των γυναικών, ειδικά σε σχέση με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Αντίστοιχη βία στην ουσία αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επακόλουθο της ανισότητας μεταξύ των φύλων. Το πιο συχνό και καλύτερα τεκμηριωμένο είδος βίας (που μπορεί να είναι φυσική, σεξουαλική, συναισθηματική), είναι η βία από ασκείται στο πλαίσιο της οικογένειας (οικογενειακή βία), καθώς και η σεξουαλική βία.