src gregpalast Ψυχολογία
Ψυχολογία
Κοινή διαχείριση του ασύλου

Νέα Υπηρεσία για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα ασύλου, τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης και την ανταλλαγή πληροφοριών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση σύστασης μιας Υπηρεσίας που θα συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές για την εναρμόνιση των πρακτικών σε θέματα ασύλου και την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας. Οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου εξετάζονται με πολύ διαφορετικό τρόπο στα 27 κράτη μέλη. Από στοιχεία προκύπτει ότι ένας Τσετσένος, για παράδειγμα, έχει βάσιμες ελπίδες να πετύχει τη χορήγηση ασύλου σε ορισμένες χώρες, και σχεδόν καμία ελπίδα σε άλλες.

src rafahtoday Ψυχολογία
Ψυχολογία
Γάζα: Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τα ψυχολογικά τραύματα

Παρόλο που είναι αρκετοί οι τραυματίες που χρειάζονται ακόμα άμεση ιατρική βοήθεια, η ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη του πληθυσμού αποτελούν επίσης προτεραιότητα για τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.Καθώς δεν είχαν ένα ασφαλές καταφύγιο για να κρυφτούν και τα μέσα για να διαφύγουν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, όλοι οι κάτοικοι έζησαν μία έντονη ανασφάλεια, εξηγεί η Άνγκελς Μαϊραλ, συντονίστρια των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ΓΧΣ που πρωτολειτούργησαν στη Γάζα το 2000.

src dasher Ψυχολογία
Ψυχολογία
Σχέσεις καθοριμένες από την εξέταση του DNA

Στο Lansing του Michigan η Ann Chamberlain-Gordon καθώς υποψιαζόταν ότι ο άντρας της την απατούσε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα μέσα του εγκληματολογικού εργαστηρίου της αστυνομίας όπου εργαζόταν για να ελέγξει τις υποψίες της. Ο άντρας της αρνήθηκε την απιστία, όμως εκείνη παρουσίασε κατά την εκδίκαση του διαζυγίου πειστήρια που προέκυψαν από την ανάλυση DNA από ρουχισμό του άντρα της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απόλυσή της όχι για την παραβίαση του νόμου, αλλά για κατάχρηση κρατικών πόρων.

src pennline Ψυχολογία
Ψυχολογία
Αύξηση 15% στα περιστατικά νεανικής εγκληματικότητας

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο για τη συμπεριφορά των νέων στο Βερολίνο, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 15% στα περιστατικά νεανικής εγκληματικότητας το 2008 σε σχέση με το 2007 σε παγκόσμιο επίπεδο. Διάφορες συμπεριφορές όπως η αλητεία, το ψέμα, η σκληρότητα και η βίαιη συμπεριφορά σε μικρό επίπεδο, είναι αναμενόμενες σε ορισμένους εφήβους στην προσπάθειά τους να συγκεκριμενοποιήσουν την ταυτότητά τους, να γνωρίσουν τον κόσμο, να τονίσουν την ανεξαρτησία τους και τη διαφορετικότητά τους.

src spudles Ψυχολογία
Ψυχολογία
Καθολική Εκκλησία και ζητήματα βιοηθικής

Η Σύνοδος του Βατικανού για το Δόγμα της Πίστεως έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο Η Αξιοπρέπεια του Προσώπου, που καταγράφει τη στάση της επίσημης Καθολικής Εκκλησίας για ζητήματα βιοηθικής που αφορούν στο ανθρώπινο έμβρυο και στην αναπαραγωγή. Το κείμενο αυτό ουσιαστικά επικυρώνει τις αυστηρές γνώμες της Παπικής Ακαδημίας για τη Ζωή, ενός συμβουλευτικού οργάνου του Βατικανού που χρόνια τώρα πραγματεύεται τα ζητήματα αυτά.

src plan Ψυχολογία
Ψυχολογία
Κοινωνική αποδοχή του συνδρόμου Ντάουν

Στην Αγγλία και στην Ουαλία τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γεννήσεων βρεφών με σύνδρομο Ντάουν είναι υψηλότερος από αυτόν πριν από το 1989, δηλαδή πριν από την ευρεία διάδοση του προγεννητικού ελέγχου. Η Ένωση για το Σύνδρομο Ντάουν προσπάθησε να διαλευκάνει τα αίτια που οδήγησαν στην αύξηση αυτή ερευνώντας τους λόγους που οδήγησαν τους γονείς να μη διακόψουν την κύηση παρά τη θετική διάγνωση για το σύνδρομο Ντάουν.

Sparta Ψυχολογία
Ψυχολογία
Η ποιότητα ζωής δεν είναι ίδια σε όλη την Ευρώπη

Έρευνα για την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες. Η έρευνα που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), αποκαλύπτει σημαντικές ανισότητες μεταξύ των παλαιών και των νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και μεταξύ Βορρά και Νότου. Η αγοραστική δύναμη στα νέα κράτη μέλη και στις υποψήφιες χώρες (μόλις 55 %) είναι πολύ κατώτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

src abcteach Ψυχολογία
Ψυχολογία
Η δημιουργικότητα, κλειδί της ευτυχίας

Το 2009 θα είναι το Ευρωπαϊκό Έτος δημιουργικότητας και καινοτομίας. Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας που θα διαρκέσει ολόκληρο το έτος, θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες συνέδρια, εκδηλώσεις και εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη, με στόχο την ευαισθητοποίηση στην ανάγκη εξεύρεσης δημιουργικών λύσεων για τα σημερινά προβλήματα. Η ΕΕ έχει προ πολλού αναγνωρίσει τη δημιουργική σκέψη ως κλειδί στην επιτυχία της παγκόσμιας οικονομίας.