Online Περιοδικό Υγείας Αρχική Σελίδα
Κεντρική σελίδα φόρουμ Κεντρική σελίδα φόρουμ > Ολες οι συζητήσεις > Διατροφή
  Νέες δημοσιεύσεις Νέες δημοσιεύσεις
  Συχνές ερωτήσεις Συχνές ερωτήσεις  Αναζήτηση φόρουμ   Ημερολόγιο   Εγγραφή Εγγραφή  Σύνδεση Σύνδεση

Τι «τρέφει» και τι «σκοτώνει» τον καρκίνο

 Απάντηση Απάντηση
Συγγραφέας
Μήνυμα
  Ενότητα Αναζήτηση Ενότητα Αναζήτηση  Επιλογές ενότητας Επιλογές ενότητας
bresthena Προβολή προς τα κάτω
Τακτικό μέλος
Τακτικό μέλος
Εικονίδιο

Εγγράφθηκε: 16 Nov 2008
Κατάσταση σύνδεσης: Μη συνδεδεμένος
Δημοσιεύσεις: 139
  Παράθεση bresthena Παράθεση  ΑπάντησηΑπάντηση Άμεσος σύνδεσμος σε αυτή τη δημοσίευση Ενότητα: Τι «τρέφει» και τι «σκοτώνει» τον καρκίνο
    Δημοσιεύθηκε: 20 Oct 2014 1:11pm
Η ζάχαρη, τα τρανς λιπαρά, το κόκκινο κρέας, το αλάτι, το λευκό αλεύρι, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, το άγχος και η κοιλιακή παχυσαρκία «τρέφουν» τον καρκίνο και ιδίως τον καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, τα λαχανικά, τα άγρια χόρτα, τα όσπρια, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ω3 λιπαρά, η βιταμίνη D, η άσκηση και η διατήρηση υγιούς βάρους τον «σκοτώνουν». Τα παραπάνω επισημαίνει η ιατρός-διατροφολόγος, επιστημονική σύμβουλος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ Δέσποινα Κομνηνού, με αφορμή το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Στοχεύοντας τον μεταβολισμό του Καρκίνου. Τι τον τρέφει: Τι τον σκοτώνει;» που διοργανώνει σήμερα ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Νομού Θεσσαλονίκης (8.00 μ.μ. στα γραφεία της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης - Αγίας Σοφίας 38).

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Κομνηνού, τα καρκινικά κύτταρα προγραμματίζουν τον μεταβολισμό τους, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους σε ενέργεια και πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τον αυξημένο πολλαπλασιασμό τους. Δύο κύρια στοιχεία του μεταβολισμού των καρκινικών κυττάρων είναι οι αυξημένες ανάγκες σε γλυκόζη (προσλαμβάνουν 10 - 50 φορές περισσότερη γλυκόζη σε σχέση με τα υγιή κύτταρα) και σε μεθειονίνη (αμινοξύ που βρίσκεται στις ζωικές πρωτεΐνες με υψηλή πρόσληψη κυρίως στην κρεατοφαγία).

«Φαίνεται να υπάρχει σημαντική συσχέτιση της γλυκόζης με τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες που έχουν σάκχαρο αίματος πάνω από 125 mg/dl. Επίσης, σαρώσεις pet (pet scan) έχουν δείξει πως όσο υψηλότερη είναι η συσσώρευση της γλυκόζης στα καρκινικά κύτταρα, τόσο πιο επιθετική είναι η μορφή του καρκίνου, καθώς ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση της συσσώρευσης της γλυκόζης. Η έντονη επιθυμία για γλυκό, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κρεατοφαγία σχετίζεται με την αύξηση του βάρους και την εναπόθεση λίπους στην κοιλιά (κοιλιακή παχυσαρκία). Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε μεταβολικό, φλεγμονώδες και οξειδωτικό στρες, τα προϊόντα των οποίων προάγουν την εμφάνιση και επιδείνωση του καρκίνου» επισημαίνει η κα Κομνηνού.

Παράλληλα, τονίζει ότι εκείνο στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση είναι ο γλυκαιμικός δείκτη των τροφών, τα ω-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη D. «Εκείνο που θέλουμε είναι να ελαττώσουμε τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, που περιέχουν φυτικές ίνες. Επίσης, αυτά τα τρόφιμα περιέχουν πολλές προστατευτικές ουσίες οι οποίες είναι αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αντιοξειδωτικές. Όλα αυτά καταπολεμούν το κυτταρικό στρες. Έτσι, λοιπόν, όταν ισορροπήσουμε το κύτταρο και δεν είναι σε στρες, τότε αναχαιτίζουμε τα στοιχεία που προάγουν εμφάνιση και επιδείνωση του καρκίνου. Οι διατροφικές οδηγίες που ισχύουν για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ισχύουν και μετά τη θεραπεία του καρκίνου» προσθέτει.
Επιστροφή στην αρχή
 Απάντηση Απάντηση

Αλλαγή φόρουμ Δυνατότητες σας στο φόρουμ Προβολή προς τα κάτω

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.53
Copyright ©2001-2008 Web Wiz

Αυτή η σελίδα εμφανίστηκε σε 0,047 δευτερόλεπτα.