Η λεβάντα θεωρείται ένα από τα πιο ευγενή φυτά – πραγματικό διαμάντι της φύσης. Είναι αρωματική, αντισηπτική, θεραπευτική. Το καλοκαίρι δίνει υπέροχα μπλε-μoβ λουλούδια, που ξεπετάγονται δίπλα σε ασημοπράσινα λογχοειδή φύλλα.
Όπου φυτρώνει, ευωδιάζει ο τόπος. Τώρα που είναι η εποχή της ανθοφορίας της (Ιούλιος – Αύγουστος) μπορείς να τη μαζέψεις, να την ξεράνεις και να τη φυλάξεις σε σακουλάκια για να αρωματίσεις συρτάρια, ντουλάπες, παλιές βιβλιοθήκες.
Ή να ράψεις ένα κλωναράκι της μέσα στη φόδρα κάποιου ρούχου ή τσάντας, για να μοσχοβολούν.
Πώς θα μαζέψεις και θα αποξηράνεις τη λεβάντα
Τα κλαδάκια με τα λουλούδια της λεβάντας συλλέγονται όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, τότε δηλαδή που τα κεφάλια των λουλουδιών έχουν ανοίξει και έχουν αποκτήσει το πιο έντονο χρώμα τους.
Καλό είναι να μην τα κόψεις σε ημέρα μεγάλου καύσωνα ή δυνατού αέρα, γιατί τότε τα αιθέρια έλαιά της εξατμίζονται πιο γρήγορα.
Αφαίρεσε τα φύλλα από τα κλωνάρια της, χώρισέ τα σε ματσάκια και δέσε τα με ελαστικές ταινίες (όχι πολύ σφιχτά).
Κρέμασε τα ματσάκια με τα λουλούδια προς τα κάτω σε ένα καλά αεριζόμενο μέρος, μακριά από ήλιο και υγρασία. Μόλις ξεραθούν καλά, μπορείς είτε να τα κόψεις σε κομματάκια είτε να τα τρίψεις και να μαζέψεις μόνο τα λουλούδια πετώντας τα κλαράκια.
Φύλαξε τη λεβάντα σε σακουλάκια από τούλι με πολύ μικρές τρύπες και δέσε τα σαν πουγκάκια με χρωματιστή κορδέλα.
Αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις αμέσως, βάλε όλα τα σακουλάκια μέσα σε μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη, δίπλωσέ τη καλά και φύλαξέ τη μέσα σε ένα συρτάρι. Από εκεί θα τα παίρνεις ένα-ένα, όποτε θέλεις να κάνεις έναν χώρο να ευωδιάσει.
Μια άλλη λύση είναι να κλείσεις τα αποξηραμένα λουλούδια μέσα σε ένα αεροστεγές γυάλινο βάζο, ώστε να τα έχεις διαθέσιμα για κάθε μελλοντική χρήση.
Δεν είναι όλες οι λεβάντες ίδιες
Υπάρχουν περίπου 48 διαφορετικές ποικιλίες λεβάντας, ένα υβρίδιο (λεβαντίνη) καθώς και εκατοντάδες κλώνοι της. Αυτό σημαίνει ότι συναντάμε διάφορες ποιότητες του βοτάνου. Πασίγνωστη είναι η γαλλική λεβάντα Προβηγκίας για το εξαίρετο άρωμά της, ενώ και η ελληνική δεν υστερεί. Λέγεται ότι το καλύτερης ποιότητας αιθέριο έλαιο λεβάντας παράγεται από γνήσιο φυτό που φυτρώνει σε ξερές περιοχές με υψόμετρο 600-1.200 μέτρα, οι οποίες έχουν άπλετο ήλιο, κρύο χειμώνα, άνοιξη χωρίς παγετούς και καλοκαίρι χωρίς καύσωνες.
Το γλυκό της άρωμα διώχνει έντομα και άγχος
Το όνομα της λεβάντας προέρχεται από το λατινικό lavare, που σημαίνει πλένω. Από αρχαιοτάτων χρόνων τη χρησιμοποιούσαν τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι για να αρωματίζουν το μπάνιο τους. Είναι αειθαλής (δεν ρίχνει τα φύλλα της τον χειμώνα) και αναπτύσσεται κάλλιστα μέσα σε γλάστρα μπαλκονιού, σε μέρος ηλιόλουστο και προστατευμένο από τον αέρα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο μεγάλωμά της. Είναι επίσης ιδανικό φυτό για φράκτες. Το γλυκό άρωμά της απομακρύνει ενοχλητικά έντομα όπως οι σφήκες και καταπραΰνει τα συμπτώματα του άγχους.